ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ισλανδία: Έρχεται το τέλος της φαλαινοθηρίας από το 2024

«Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι υπάρχει οικονομικό πλεονέκτημα στην άσκηση αυτής της δραστηριότητας»

Ισλανδία: Έρχεται το τέλος της φαλαινοθηρίας από το 2024

Η Ισλανδία, μια από τις τρεις τελευταίες χώρες στον κόσμο που εξακολουθούν να επιτρέπουν τη φαλαινοθηρία, σκοπεύει να καταργήσει τις ποσοστώσεις της από το 2024 λόγω της χαμηλής ζήτησης, ανακοίνωσε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Αλιείας.

«Δεν υπάρχει λόγος να επιτραπεί η φαλαινοθηρία από το 2024», όταν λήγουν οι τρέχουσες ποσοστώσεις, δήλωσε η υπουργός Σβάντις Σβαβαρσντότιρ, μέλος του κυβερνώντος αριστερού Κόμματος των Πρασίνων της Ισλανδίας. «Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι υπάρχει οικονομικό πλεονέκτημα στην άσκηση αυτής της δραστηριότητας», είπε σε μια στήλη που δημοσιεύτηκε από την καθημερινή Morgunbladid.

Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο που επιτρέπουν τη φαλαινοθηρία. Επαναξιολογήθηκαν το 2019, οι ισλανδικές ποσοστώσεις επιτρέπουν 209 αλιεύματα κάθε χρόνο για τη φάλαινα πτερυγίων, το δεύτερο μεγαλύτερο θαλάσσιο θηλαστικό μετά τη μπλε φάλαινα, και 217 για τη φάλαινα μινκ (επίσης αποκαλούμενη φάλαινα μινκ), ένα από τα μικρότερα κητώδη, μέχρι το τέλος του 2023. Όμως, τα τελευταία τρία χρόνια, οι δύο κύριες εταιρείες κατόχων αδειών έχουν κλείσει και η μία από αυτές ανακοίνωσε την άνοιξη του 2020 ότι σίγουρα θα εγκατέλειπε τη δραστηριότητά της.

Το 2018, το τελευταίο φαλαινοθηρικό καλοκαίρι στα ισλανδικά ύδατα, 146 πτερυγοφάλαινες και έξι φάλαινες μινκ εξαφανίστηκαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε το 1986 από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC), αλλά η Ισλανδία, η οποία είχε αντιταχθεί σε αυτό το μορατόριουμ, και την επανέλαβε το 2003. Μόνο το κυνήγι γαλάζιας φάλαινας, που απαγορεύτηκε από την επιτροπή, πραγματοποιείται επίσης στην Ισλανδία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.