Έκπληκτοι έχουν μείνει επιστήμονες, κυβερνήσεις αλλά και εταιρείες πετρελαίου από τους κοραλλιογενείς ύφαλους μήκους 600 μιλίων κάτω από το λασπωμένο νερό σε βάθος 30- 120 μέτρων, ανοικτά των εκβολών του ποταμού Αμαζονίου σε μια περιοχή που ήδη σημειώνονται  έρευνες πετρελαίου.

Η τεράστια έκταση 3.600 τετραγωνικά μίλια (9.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα) κοραλλιογενών υφάλων  εκτείνεται από τη Γαλλική Γουιάνα έως την επαρχία Μαρανάο της Βραζιλίας.Για την περιοχή υπήρχαν ελάχιστες υποψίες διότι τα κοράλλια αναπτύσσονται σε καθαρά, ηλιόλουστα, αλμυρά νερά.Tα νερά του ισημερινού στις εκβολές του Αμαζονίου είναι από τα πιο λασπωμένα του κόσμου με τεράστιες ποσότητες ιζημάτων.

O ύφαλος φαίνεται να ευδοκιμεί κάτω από το γλυκό νερό στις εκβολές του Αμαζονίου. Σε σύγκριση με πολλούς άλλους υφάλους, οι επιστήμονες σε μια μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, αναφέρουν ότι  υπάρχουν πάνω από 60 είδη των σφουγγαριών, 73 είδη ψαριών, αστακούς, αστερίες και άλλα είδη.

Ωστόσο,  ο ύφαλος λέγεται ότι βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο καθώς η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει πουλήσει 80 πεδία και γεωτρήσεις  για την εξερεύνηση πετρελαίου στις εκβολές του Αμαζονίου και 20 από αυτές κιόλας παράγουν πετρέλαιο, μάλιστα μερικοί πιστεύουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν ακριβώς πάνω από τον ύφαλο.

Οι συντάκτες λοιπόν της μελέτης  επισημαίνουν ότι  οι βιομηχανικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας παρουσιάζουν μια σημαντική περιβαλλοντική πρόκληση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: greenagenda.gr, cnn.gr