
Πολύ μικρότερη έκταση της χώρας μας έχει καεί από τις αρχές Μαΐου έως τις αρχές Αυγούστου του 2019, σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Αυτός ο θετικός απολογισμός για το πρώτο μισό της φετινής αντιπυρικής περιόδου (1/5 έως 31/7/2019) στην Ελλάδα προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέγει και επεξεργάζεται το ευρωπαϊκό πληροφοριακό σύστημα δασικών πυρκαγιών European Forest Fire Information System (EFFIS). Με βάση αυτά τα στοιχεία, η συνολική έκταση που έχει καεί στη χώρα μας από την 1η Μαΐου έως την 5η Αυγούστου φέτος ανέρχεται σε 2.279 εκτάρια (22.790 στρέμματα), ίση περίπου με το ένα πέμπτο του μέσου όρου της περιόδου 2008-2018 (10.541 εκτάρια ή 105.410 στρέμματα).
Σε αυτήν τη θετική εικόνα, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, έχουν συνεισφέρει οι πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ελλάδα κατά το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου 2019, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες, ασθενείς ανέμους και μεγαλύτερο ύψος βροχοπτώσεων από τα κλιματικά επίπεδα σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Με βάση τα δεδομένα που παράγει και διατηρεί το ΕΑΑ-meteo.gr, ο αριθμός των ημερών με υψηλή ή ακραία επικινδυνότητα ήταν περιορισμένος στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας. Ο αριθμός των «επικίνδυνων ημερών» δεν ξεπέρασε τις δέκα έως 20 στο μεγαλύτερο μέρος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας.
Τα νησιά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, ήταν οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό «επικίνδυνων ημερών» (40-60). Στην Αττική και την Εύβοια το πλήθος των «επικίνδυνων ημερών» κυμάνθηκε μεσοσταθμικά μεταξύ των 20-40 ημερών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.