«Συναγερμό» έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές του Κιλκίς για την εμφάνιση νέας εστίας καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι κτηνιατρικές αρχές βρίσκονται πλέον σε αυξημένη επιφυλακή, μετά την εμφάνιση νέας εστίας στην περιοχή της Γευγελής. Τα έκτακτα μέτρα, που έχουν ήδη παρθεί, αφορούν στη διενέργεια κλινικών εξετάσεων σε όλα τα ζώα με ευαισθησία στον καταρροϊκό πυρετό, καθώς και υποχρεωτική κλινική εξέταση βοοειδών, προβάτων και αιγοειδών, τα οποία πρόκειται να μετακινηθούν προς τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης, επιβάλλεται η εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα, καθώς και ο καθαρισμός/απολύμανση και η χρήση εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων σκευασμάτων στα οχήματα με τα οποία θα μεταφερθούν τα ζώα, πριν την αναχώρηση, αλλά και μετά την εκφόρτωσή τους

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ζωονόσος, η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Προσβάλλονται κυρίως τα πρόβατα και σπανιότερα τα βοοειδή και οι αίγες. Η μετάδοση στα ζώα γίνεται με τα αρθρόποδα αιματοφάγα κουνούπια του γένους Culicoides. Τα κυριότερα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι πυρετός, σιελόρροια, ρινικό έκκριμα, οίδημα των χειλιών, της γλώσσας ή και ολόκληρου του προσώπου, σπανίως γλώσσα έντονα κυανωτική, χωλότητα και ποδοδερματίτιδα και τελικά θάνατος των ασθενών ζώων.