ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κολομβία: Με ανεξέλεγκτους ρυθμούς αναπαράγονται οι «ιπποπόταμοι της κοκαϊνης» του Πάμπλο Εσκομπάρ (φώτο-βίντεο)

Κολομβία: Με ανεξέλεγκτους ρυθμούς αναπαράγονται οι «ιπποπόταμοι της κοκαϊνης» του Πάμπλο Εσκομπάρ (φώτο-βίντεο)

Απειλή για το οικοσύστημα αποτελούν πλέον οι «ιπποπόταμοι της κοκαϊνης» του Πάμπλο Εσκομπάρ καθώς αναπαράγονται με τόσο ανεξέλεγκτους ρυθμούς στην Κολομβία, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να προειδοποιούν πως χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για τη θανάτωσή τους.

Ο διαβόητος βαρώνος των ναρκωτικών, που εξακολουθεί τρεις δεκαετίες μετά το θάνατό του να τροφοδοτεί συχνά-πυκνά την επικαιρότητα – είχε εισάγει λαθραία τέσσερα από τα τεράστια θηλαστικά στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

​Ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε το 1993 κι η κυβέρνηση της Κολομβίας ανέλαβε τον έλεγχο του τεράστιου κτήματός του, περιλαμβανομένου και του ιδιωτικού ζωολογικού του κήπου.

Τα περισσότερα ζώα επέστρεψαν στο φυσικό τους βασίλειο, στις χώρες προέλευσής τους, αλλά οι τέσσερις ιπποπόταμοι το έσκασαν και τώρα δεκάδες εξ’ αυτών – άγνωστο πόσοι ακριβώς – ζουν στην περιοχή γύρω απ’ το χωριό Doradal της Κολομβίας.

​Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 80 και 100 και όπως προβλέπουν επιστήμονες σε 20 χρόνια θα έχουν φθάσει σχεδόν τους 1.500 καθώς αναπαράγονται με «τρελούς ρυθμούς».

Ήδη οι ιπποπόταμοι αυτοί αποτελούν έναν εφιάλτη για τους κατοίκους της περιοχής του ποταμού Μαγκνταλένα κι αν πολλαπλασιαστούν και φθάσουν τον προβλεπόμενο αριθμό σε μία 20ετία, τότε οι επιπτώσεις για το περιβάλλον θα είναι ανεπίστροφες, επισημαίνουν ειδικοί.

«Σε κανέναν δεν αρέσει η ιδέα της θανάτωσης ενός ιπποπόταμου, αλλά θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι καμία άλλη στρατηγική δεν θα αποφέρει καρπούς», λέει η οικολόγος Νάταλι Καστελμπλάνκο Μαρτίνεζ.

Οι ιπποπόταμοι επιβιώνουν την περίοδο της ξηρασίας στην Αφρική ανταγωνιζόμενοι για την πρόσβαση σε υδάτινους πόρους κι είναι ευάλωτοι σε ασθένειες και επιθέσεις θηρευτών στην πατρίδα τους. Αλλά η Κολομβία είναι παράδεισος γι’ αυτούς, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων, της άφθονης βλάστησης και της απουσίας θηρευτών ικανών να τους απειλήσουν και γι’ αυτό το λόγο, πιστεύουν οι ειδικοί, ενισχύθηκε η γονιμότητά τους.

​Παρά τον τρόμο που σπέρνουν στο διάβα τους οι ντόπιοι τους αντιμετωπίζουν σαν ανεπίσημη μασκότ, με τις φωτογραφίες τους να φιγουράρουν σε μπλουζάκια κι άλλα αναμνηστικά σε καταστήματα σουβενίρ της πόλης Πουέρτο Τριούνφο.

Αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το κοπάδι αυτό των ιπποπόταμων – το μεγαλύτερο εκτός Αφρικής – συνιστά μια τεράστια οικολογική απειλή, αφού μολύνουν τις υδάτινες οδούς της περιοχής και ανταγωνίζονται για την τροφή με την ντόπια άγρια πανίδα. Εκτός των άλλων τα περιττώματα και τα ούρα τους είναι τοξικά και βρίθουν από επικίνδυνα βακτήρια, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων και άλλων ειδών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Γι΄αυτό κι η μόνη λύση, σύμφωνα με την δρα Καστελμπλάνκο Μαρτίνεζ είναι η θανάτωσή τους, αφού δεν μπορούν να τους μεταφέρουν σε άλλη περιοχή, ούτε να τους κάνουν στείρωση λόγω της δυσκολίας εντοπισμού τους. Άλλοι επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι, ωστόσο, ελπίζουν ότι θα βρεθεί σύντομα μια λύση για τους ιπποπόταμους του Εσκομπάρ και τους απογόνους τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.