ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Λέσβος: Βρέθηκε σπάνιο είδος πουλιού στο απολιθωμένο δάσος

Λέσβος: Βρέθηκε σπάνιο είδος πουλιού στο απολιθωμένο δάσος

Ένα από τα σπανιότερα πουλιά του κόσμου εντοπίστηκε πριν από λίγες μέρες στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου κατά τις καταγραφές ορνιθοπανίδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, το ρίδος του πτηνού ονομάζεται Σκουφοπετροκλής (από το αγγλικό Hooded Wheatear) και πρόκειται για τη 2η μόλις καταγραφή του είδους στη χώρα μας.

Το λατινικό του όνομα είναι Oenanthe monacha που σημαίνει: Οινάνθη (όνομα πουλιού που έδωσε ο ίδιος ο Αριστοτέλης και σε ελεύθερη μετάφραση θα πει “πουλί των ανθισμένων αμπελιών”, δηλαδή πουλί της Άνοιξης) η μοναχός. Είναι είδος επιδημητικό, δηλαδή δε μεταναστεύει, αλλά μένει μόνιμα στις περιοχές που επιλέγει. Τα νεαρά άτομα συχνά εντοπίζονται εκτός περιοχής εξάπλωσή τουςς και η καταγραφή τής Λέσβου αφορά σε ένα νεαρό αρσενικό.

Να σημειωθεί ότι τη φετινή άνοιξη παρατηρείται μια εισροή του είδους, στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς έχουν καταγραφεί ήδη τρία άτομα στη νότια Τουρκία (από τα συνολικά έξι που έχουν ποτέ καταγραφεί στη χώρα), τρία στην Κύπρο και ένα στον Λίβανο (η πρώτη καταγραφή για τη χώρα).

«Η Λέσβος είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο νησί, καθώς αναπαράγονται εδώ τρία είδη της οικογενείας των πετροκλήδων, ενώ στην κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μόνο ένα και όλα έρχονται την άνοιξη για να φωλιάσουν, ενώ ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, Νίκος Ζούρος, .

Κατά τον ίδιο τα τρία είδη πετροκλήδων που αναπαράγονται στη Λέσβο, είναι τα εξής:

  • Σταχτοπετροκλής (Oenanthe oenanthe), εξαπλώνεται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη,
  • Ασπροκωλίνα (Oenanthe hispanica), εξαπλώνεται μόνο στα παράλια της Μεσογείου Θάλασσας -με αυτό μοιάζει ο Σκουφοπετροκλής, και
  • Αμμοπετροκλής (Oenanthe isabellina), εξαπλώνεται στην Κεντρική Ασία και στην Ελλάδα, αναπαράγεται μόνο στη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ παρατηρείται στη νότιο Ελλάδα (Κρήτη, Αττική) μόνο καθώς διέρχεται νωρίτερα την άνοιξη.

Οι Πετροκλήδες (Οινάνθες) αναγνωρίζονται από το άσπρο στη βάση της ουράς τους (που έχει όμως μαύρη ταινία στο τελείωμά της) και θα το δούμε μόνο όταν τα πουλιά πετούν ή το αρσενικό κάνει επίδειξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.