
Μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προειδοποιεί ότι η περίοδος 2026–2030 ενδέχεται να είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να παραμένουν σε επίπεδα 1,3°C έως 1,9°C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Η πιθανότητα ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να καταρρίψει το ρεκόρ ζέστης εκτιμάται εξαιρετικά υψηλή, ενώ οι επιστήμονες δεν αποκλείουν περαιτέρω επιδείνωση λόγω φαινομένων όπως το Ελ Νίνιο.
Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τον Αμαζόνιο, όπου προβλέπονται αυξημένες πιθανότητες παρατεταμένης ξηρασίας.
Οι μεταβολές στις βροχοπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική καταπόνηση των τροπικών δασών, τα οποία έχουν ήδη επηρεαστεί από προηγούμενα ακραία φαινόμενα.
Ξηρασίες του παρελθόντος έχουν συνδεθεί με μαζική απώλεια δέντρων και μείωση της ικανότητας απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια νέα ισχυρή ξηρασία θα μπορούσε να προκαλέσει φαύλο κύκλο περιβαλλοντικής αποδυνάμωσης, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.