Έντονη η ανησυχία των σεισμολόγων μετά την χθεσινή σειρά ισχυρών σεισμών στην Εύβοια: «Δεν ξέρουμε αν θα σταματήσουν»

Το «άγνωστο» ρήγμα της Εύβοιας δεν είχε δώσει ποτέ στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς

Έντονη η ανησυχία των σεισμολόγων μετά την χθεσινή σειρά ισχυρών σεισμών στην Εύβοια: «Δεν ξέρουμε αν θα σταματήσουν»

Ο ισχυρός σεισμός των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη νότια Εύβοια το βράδυ της Τρίτης δημιουργεί προβληματισμό καθώς αποτελεί συνέχεια του σεισμού των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έλαβε χώρα τις πρωινές ώρες ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί 4,2 Ρίχτερ και 4,1 Ρίχτερ αλλά και δεκάδες άλλοι με μικρότερα μεγέθη.

Ο βραδινός σεισμός ειδικότερα προκάλεσε σοκ στους κατοίκους της Αττικής γιατί φάνηκε να έχει και διάρκεια και ξύπνησε μνήμες από το 1999.

Το άγνωστο ρήγμα που έδωσε αρχικά τα 4,8 Ρίχτερ και χθες το βράδυ τα 5 Ρίχτερ είναι σε διέγερση ενώ εξαιτίας του χαμηλού σεισμικού ιστορικού της περιοχής η επιστημονική κοινότητα ζητά χρόνο προκείμενου να συγκεντρώσει περισσότερα σεισμικά δεδομένα για να δει ποιος είναι ο κύριος σεισμός ή εάν πρόκειται για σμηνοσειρά σεισμών κάτι το οποίο αναμένεται να διαρκέσει για μέρες.

Το πρόβλημα είναι το άγνωστο ρήγμα. Γιατί ενεργοποιήθηκε ξαφνικά τώρα;

«Με τον νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης,ο οποίος το πρωί της Τετάρτης δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί περισότεροι από 80 μετασεισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

O σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης της Unesco, αναφερόμενος στον χθεσινό σεισμό των 5 Ρίχτερ έγραψε ότι «τo πρωί της Τρίτης έγραψα, “ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία”. Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τα 5 Ρίχτερ συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος».

Βέβαια αυτό το καταλάβαμε και εμείς και ας μην είμαστε σεισμολόγοι. Οποιοσδήποτε σεισμός με μεγαλύτερος μέγεθος είναι πιο… κύριος από τους προηγούμενους.

Το πρόβλημα είναι άλλο. Η ενεργοποίηση αυτού του άγνωστου ρήγματος είναι δυνατόν να φορτίσει ενεργειακά κι άλλα ρήγματα τα οποία στο παρελθόν έχουν αποδώσει θανατηφόρους σεισμούς;

Γιατί το ρήγμα της Πάρνηθας και το ρήγμα στις Αλκυονίδες, παραμονεύουν. Δεν έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς για δεκαετίες και είναι λογικό να υπάρχει φόβος ότι κοιμούνται γιατί συγκεντρώνουν ενέργεια.

Οι κάτοικοι των Ζαράκων Ευβοίας και της Καρύστου κοιμήθηκαν με το φόβο των μετασεισμών ενώ από χθες ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές ζημιών σε σπίτια. Με απόφαση του δημάρχου κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τετάρτη (30/11) τα σχολεία στον Δήμο Καρύστου μετά και τη νέα σεισμική δόνηση που ταρακούνησε τη Νότια Εύβοια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι εάν είχαμε μόνο τα 4,8 Ρίχτερ χθες, αυτό θα ήταν πάρα πολύ πιθανό να είναι ένας κύριος σεισμός, όμως από τη στιγμή που εδώ και 40 μέρες σημειώνονται συνεχείς σεισμοί τότε αρχίζεις να υποψιάζεσαι. «Γι’ αυτό και διερωτώμαστε αν είναι ο κύριος σεισμός και τα 5 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες το βράδυ. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το σεισμικό ιστορικό της περιοχής ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε: «Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνει ισχυρότερος. Και αυτό το λέω γιατί στην Ελλάδα αλλά και αλλού στον κόσμο έχουμε παραδείγματα ισχυρών σεισμών που έγιναν σε περιοχές που δεν γνωρίζαμε ότι δίνουν ισχυρούς σεισμούς, όπως έγινε το 1999 με τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας»

Το γεγονός ότι για χρόνια και μέχρι χθες η περιοχή στη νότια Εύβοια δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό μεγαλύτερο των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ και οι σεισμοί έως 4 Ρίχτερ ήταν ελάχιστοι, αν όχι σπάνιοι, ήταν αρκετό για να θεωρείται η συγκεκριμένη περιοχή από τις ασφαλέστερες στην Ελλάδα.

Τελικά στην Ελλάδα, καμία περιοχή δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Η κίνηση των τεκτονικών πλακών δεν εξαρτάται από την θέλησή μας και τις ευχές μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.