Ευρώπη: Η ξηρασία φέρνει αυξήσεις σε κρέας και γαλακτοκομικά

«Αναμένουμε το γάλα να γίνει πιο πολύτιμο»

Ευρώπη: Η ξηρασία φέρνει αυξήσεις σε κρέας και γαλακτοκομικά

Αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων και τον γαλακτοκομικών φέρνει η ακραία ξηρασία που σαρώνει την Ευρώπη καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα αγροκτήματα σε ένα οικονομικό κλίμα που ήδη προηγούμενες ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει πολύ την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. 

Η έντονη καλοκαιρινή ζέστη έχει επηρεάσει τα βοσκοτόπια ενώ συρρικνώνει και τη συγκομιδή σιτηρών που προορίζεται να ταΐσει τα κοπάδια ζώων.

Βρετανοί κτηνοτρόφοι βοοειδών και προβάτων ήδη χρησιμοποιούν τα αποθέματα των χειμερινών ζωοτροφών. Παράλληλα, τα χωράφια με καλαμπόκι στη Γαλλία βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας, επιδεινώνοντας το επερχόμενο έλλειμμα σε ζωοτροφές.

«Ήμασταν εδώ στο παρελθόν σε άλλες ξηρασίες, αλλά τώρα είναι πραγματικά απίστευτο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Άντον, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τομέα των γαλακτοκομικών.

Όλα αυτά καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας αλλά και σε όλη τη Γαλλία έχει κηρυχτεί κατάσταση ξηρασίας.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη γεωργική παραγωγή, όπως η Ιταλία, η Ρουμανία και η Γερμανία, έχουν πολύ λίγες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα ποτάμια ζωτικής σημασία για τη ναυτιλία και την άρδευση να υποχωρούν σταδιακά.

Παράλληλα, η παραγωγή καλαμποκιού σε μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου βρίσκεται επίσης σε δεινή κατάσταση, με αναλυτές να αναμένουν τη μικρότερη συγκομιδή στην ΕΕ από το 2007. Τα σιτηρά είναι βασική τροφή για τα ζώα με την κατάσταση να είναι ήδη διαταραγμένη από τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και μήνες στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ορισμένα ουκρανικά φορτία καλαμποκιού μετακινούνται και πάλι δια θαλάσσης, αλλά η Ευρώπη προμηθεύεται και από πιο μακριά για να καλύψει το έλλειμμα. Η Ιταλία για παράδειγμα αγόρασε 105.000 τόνους καλαμποκιού από τις ΗΠΑ για τη σεζόν 2022-23, ποσότητα που αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει αγοράσει η χώρα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.