Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο – Εγινε αισθητός στην Αθήνα – Λέκκας: «Η περιοχή θέλει προσοχή»

Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο – Εγινε αισθητός στην Αθήνα – Λέκκας: «Η περιοχή θέλει προσοχή»

Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:48 το μεσημέρι του Σαββάτου, στον Κορινθιακό Κόλπο.

Το επίκεντρο αρχικά υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα βάθος αλλά σύμφωνα με νέα εκτίμηση είναι στα 2 χιλιόμετρα βάθος, 129 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας και 50 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας και 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ιτέας. Είχε μεγάλη χρονική διάρκεια.

«5,3 Ρίχτερ μία δόνηση στα γνωστά ρήγματα του Κορινθιακού κόλπου», είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και πρόσθεσε:

«Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία ώστε να εκτιμήσουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι».

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός. Είναι ευαίσθητη περιοχή που χρειάζεται προσοχή. Τα ρήγματα αυτά έχουν δώσει τον σεισμό του Αιγίου το 1995», πρόσθεσε.

Σε μία περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, στο κεντρικό μέρος του Κορινθιακού Κόλπου, σημειώθηκε ο σεισμός 5,3 Ρίχτερ, που ταρακούνησε πολλές περιοχές, μέχρι και την Αττική, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Είχαν προηγηθεί κάποιοι μικρότεροι σεισμοί, ενδεχομένως να ήταν προσεισμοί. Είναι κρίσιμο να κοιτάξουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε τελική απάντηση», τόνισε και συνέχισε:

«Είναι σίγουρο ότι θα επακολουθήσουν μικρότερες δονήσεις που θα μας δώσουν περισσότερες και σημαντικές λεπτομέρειες».

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινοτικής κοινότητας Γαλαξιδίου, Γ. Μηνάς, σημείωσε ότι μισή ώρα μετά το σεισμικό γεγονός δεν είχε λάβει κάποια αναφορά για ζημιές. Ωστόσο η περιοδεία στην περιοχή με σκοπό να διαπιστωθούν πιθανά προβλήματα, είχε μόλις ξεκινήσει.

«Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ ισχυρός. Κυριολεκτικά ‘χορέψαμε’ στον αέρα. Είχαμε και χθες στις 2.00 το βράδυ το βράδυ μία δόνηση», ανέφερε ο κ. Μηνάς.

Επίσης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέχρι στιγμής (13.20) δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.

Ωστόσο κάτοικοι βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, καθώς η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

Η δόνηση έγινε αισθητή πέραν της Αθήνας, στην Πάτρα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα και την Κόρινθο ενώ όπως είπε ο κ. Λέκκας παρά το γεγονός πως έχουμε ένα επίκεντρο που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μέσα στον κόλπο των Αγίων Πάντων πέντε χιλιόμετρα δυτικά του Γαλαξιδίου εντούτοις ουσιαστικά πρόκειται για τα ρήγματα που ανήκουν προς την Πελοπόννησο.

Στην περιοχή της Πάτρας η δόνηση διήρκεσε περίπου 3 έως 4 δευτερόλεπτα, ενώ στην Αττική η διάρκεια ήταν μεγαλύτερη αυτό συμβαίνει λόγω της χιλιομετρικής απόστασης από το επίκεντρο της δόνησης.

Σύμφωνα τα όσα αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε ισχύ 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Νωρίτερα το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έκανε λόγο για 5,1 Ρίχτερ.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την δυτική Ελλάδα, σε Πάτρα και Αίγιο αλλά και σε νησιά του Αιγαίου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.

Η ανάρτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Χουλιάρα:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.