Γεμάτο ραδιενέργεια το νερό στη Μικροκώμη – Πού οφείλεται η συγκέντρωση των ισότοπων ουρανίου;

Γεμάτο ραδιενέργεια το νερό στη Μικροκώμη – Πού οφείλεται η συγκέντρωση των ισότοπων ουρανίου;

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των κατοίκων του οικισμού Μικροκώμης του δήμου Βόλβης καθώς το νερό του οικισμού κρίθηκε ακατάλληλο λόγω υψηλής περιεκτικότητας ισοτόπων ουρανίου.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δειγμάτων οδήγησαν τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του δήμου να απαγορεύει την κατανάλωσή του, αλλά και τη χρήση του για μαγείρεμα ή για άλλες οικιακές εργασίες.

Οι 50 περίπου κάτοικοι πίνουν εμφιαλωμένο νερό από τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ για άλλες ανάγκες αναγκάζονται να γεμίζουν παγούρια με νερό από το διπλανό χωριό, τον Προφήτη.

«Ερευνούμε αυτό το διάστημα τις υπόλοιπες γεωτρήσεις στην περιοχή, είμαστε σε συνεχή επαφή με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και ενεργούμε κατ’ εντολή των αρμοδίων. Εάν δεν βρούμε λύση, σε δεύτερη φάση θα μεταφέρουμε νερό στη Μικροκώμη με άλλο αγωγό από τον διπλανό οικισμό του Προφήτη» δήλωσε στο ΑΠΕ– ΜΠΕ ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάμα, οι μετρήσεις στο νερό επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και ενώ οι περσινές ήταν καλές, οι φετινές έδειξαν περιεκτικότητα σε ουράνιο, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κατανάλωση από τους κατοίκους, που πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Πού οφείλεται η συγκέντρωση των ισότοπων ουρανίου

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόλβης) Χρήστος Γκολιδάκης, ανέφερε ότι οι υψηλές τιμές οι οποίες εντοπίζονται στην περιοχή της Μικροκόμης οφείλονται στο υπόστρωμα μεγανίτη που υπάρχει στην περιοχή. «Ο γρανίτης που υπάρχει στην περιοχή εκπέμπει ακτινοβολία δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην καταλληλόλητα του νερού».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά από μία νέα ευρωπαϊκή οδηγία που έφτασε στους κατά τόπους δήμους, η οποία ζητά να γίνονται βιοχημικές μετρήσεις όχι μόνο για εντοπισμό φθορίου και μαγγανίου αλλά και για πρόσθετες χημικές ενώσεις όπως ουράνιο και άλλων ραδιενεργών ακτινοβολιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.