Κι όμως αυτές οι έξι χώρες δεν έχουν ούτε ένα ποτάμι!

Κι όμως αυτές οι έξι χώρες δεν έχουν ούτε ένα ποτάμι!

Ορισμένες χώρες δεν έχουν καθόλου ποτάμια, κι αν για τα κράτη της Αραβικής χερσονήσου κάτι τέτοιο ακούγεται λογικό, αφού καλύπτονται κατά βάση από έρημο, κάποιες άλλες χώρες στη λίστα πραγματικά εκπλήσσουν.

Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία είναι η 12η σε έκταση χώρα του κόσμου αλλά καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από έρημο και βραχώδη εδάφη με αποτέλεσμα να μην διαθέτει ούτε ένα ποτάμι. Διαθέτει ωστόσο κάποια κοιτάσματα νερού και το 50% του νερού που καταναλώνει η χώρα προέρχεται από την αφαλάτωση θαλασσινού νερού, το 40% από υπόγεια ύδατα ενώ το υπόλοιπο 10% από επιφανειακά ύδατα.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η έκτασή τους είναι περίπου τα 2/3 της έκτασης τη Ελλάδας αλλά οι χαμηλές βροχοπτώσεις και η ερημική έκταση δεν ευνοούν τη δημιουργία ποταμών. Το πόσιμο νερό προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από αφαλάτωση ενώ τα υπόγεια ύδατα χρησιμοποιούνται για τη γεωργία. Το 2003, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα τεχνητής αναπλήρωσης νερού κοντά στην όαση Liwa.

Μάλτα

Μια χώρα έκπληξη στη λίστα καθώς, το πράσινο κατά τα άλλα, νησί της Μεσογείου δεν διαθέτει ποτάμια. Παρά το μεσογειακό κλίμα η μορφολογία του εδάφους αλλά και η μικρή έκταση της χώρας (είναι περίπου όσο η Λευκάδα) δυσκολεύουν τη δημιουργία ποταμών. Βέβαια η χώρα διαθέτει υπόγεια κοιτάσματα αλλά και χειμάρρους που γεμίζουν με νερό την περίοδο που βρέχει.

Μαλδίβες

Η εξωτική χώρα με τα μικρά νησάκια δεν διαθέτει καθόλου ποτάμια αν και στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού που βρίσκεται οι βροχοπτώσεις είναι πολλές. Η αιτία είναι ακριβώς το μέγεθος τω νησιών αλλά κυρίως το ότι η χώρα είναι επίπεδη και δεν διαθέτει βουνά (ούτε καν λόφους).

Κουβέιτ

Μια ακόμη χώρα της Αραβικής χερσονήσου. Το Κουβέιτ έχει πολύ χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων και μόνο το 0,5% της γης θεωρείται αρόσιμη. Υπάρχει ένα μεγάλο κανάλι γνωστό ως Wadi al Bati που χρησιμεύει επίσης ως σύνορο με το Ιράκ. Ωστόσο, το Wadi δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την οικιακή χρήση ύδατος της χώρας. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην αφαλάτωση του θαλασσινού νερού από το 1954.

Μονακό

Βρίσκεται κατά μήκος της Γαλλικής Ριβιέρας με πληθυσμό 35.352 κατοίκων. Η χώρα δεν έχει ποτάμια αλλά εξυπηρετείται από τη Γαλλία όσον αφορά στην παροχή ύδατος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλες χώρες χωρίς ποτάμια είναι το Μπαχρέιν, οι Μπαχάμες, οι Βερμούδες, η Υεμένη, το Κατάρ, το Ομάν και κάποια μικρά νησιωτικά συμπλέγματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.