Αφρική: Νεκρά εκατομμύρια ζώα εκτροφής εξαιτίας ξηρασίας ιστορικών διαστάσεων στο Κέρας

Από το τέλος του 2020 οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής είναι αντιμέτωπες με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 40 χρόνια

Αφρική: Νεκρά εκατομμύρια ζώα εκτροφής εξαιτίας ξηρασίας ιστορικών διαστάσεων στο Κέρας

Η ιστορικών διαστάσεων ξηρασία που πλήττει το Κέρας της Αφρικής, με αποτέλεσμα περίπου 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και 43.000 να εκτιμάται ότι πέθαναν πέρυσι στη Σομαλία, δεν θα είχε συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες κατέστησε περίπου 100 φορές πιο πιθανή την ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής», ανέφερε το World Weather Attribution (WWA), ένα παγκόσμιο δίκτυο επιστημόνων που ερευνά τη σχέση μεταξύ ακραίων κλιματικών φαινομένων και της κλιματικής απορρύθμισης.

Από το τέλος του 2020 οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής – Αιθιοπία, Ερυθραία, Σομαλία, Τζιμπουτί, Κένυα και Σουδάν—είναι αντιμέτωπες με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 40 χρόνια.

Έπειτα από πέντε εποχές των βροχών χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις καταστράφηκαν σοδειές και πέθαναν εκατομμύρια ζώα εκτροφής. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 22 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με πείνα στην Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σομαλία.

Όπως επεσήμαναν οι 19 επιστήμονες που συνέταξαν την έρευνα, η κλιματική αλλαγή είχε «μικρές επιπτώσεις στις ετήσιες βροχοπτώσεις» στην περιοχή. Αλλά επηρέασε σημαντικά την αύξηση της θερμοκρασίας, που ευθύνεται για την κατακόρυφη άνοδο της εξατμισοδιαπνοής που οδήγησε στην αποξήρανση ρεκόρ των εδαφών και των φυτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε αυτή την τόσο σοβαρή και πρωτοφανή ξηρασία», επεσήμανε η Τζόις Κιμουτάι, Κενυάτισσα κλιματολόγος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κένυας που συμμετείχε στην έρευνα. Η ίδια και η ομάδα της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν η θερμοκρασία ήταν κατά 1,2 βαθμό Κελσίου χαμηλότερη, ο συνδυασμός των μειωμένων βροχοπτώσεων και της εξατμισοδιαπνοής «δεν θα είχαν οδηγήσει στην ξηρασία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.