Εδώ που φτάσαμε ή τα μπλόκα θα «σπάσουν» ή η κυβέρνηση…

Αγγούρια της θάλασσας ή ολοθούρια: Τι είναι και γιατί αγγίζουν τα 3.000 ευρώ το κιλό

Πρόκειται για έναν πανάκριβο και εκλεκτό μεζέ που είναι περιζήτητος στην Άπω Ανατολ

Αγγούρια της θάλασσας ή ολοθούρια: Τι είναι και γιατί αγγίζουν τα 3.000 ευρώ το κιλό

Τον γύρο του ελληνικού Διαδικτύου κάνει η είδηση για την κατάσχεση 760 κιλών με αγγούρια της θάλασσας στην Κυλλήνη, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 1 εκατ. ευρώ.

Τι είναι όμως αυτά τα αγγούρια της θάλασσας και γιατί θεωρούνται τόσο ακριβά;

Πρόκειται για έναν πανάκριβο και εκλεκτό μεζέ που είναι περιζήτητος στην Άπω Ανατολή. Μάλιστα, τα αγγούρια αυτά που εντοπίζονται στις θάλασσες της Ελλάδας θεωρούνται εκλεκτά με αποτέλεσμα να είναι πολύ ακριβά.

Η επιστημονική τους ονομασία είναι ολοθούρια ή ολοθουροειδή και συναντώνται στις θερμές και εύκρατες θάλασσες. Είναι γνωστά με την κοινή ονομασία «αγγούρια της θάλασσας» λόγω του σχήματος, που θυμίζει το λαχανικό.

Ο απλός λαός τα έχει βαφτίσει «ψωλιάγκους», λόγω του… φαλλικού τους σχήματος.

Στα αγγλικά λέγεται sea cucumber, στα γαλλικά concombre de mer, bèche de mer ή biche de mer και vier marin και στα πορτογαλικά bicho do mar (ζώο της θάλασσας).

Ζουν στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων και σε κοραλλιογενείς υφάλους. Σε είδη που διαβιούν στο πέλαγος, συνήθως ο σκελετός απουσιάζει. Μπορούν να αναπλάθουν μέρη του σώματός τους, τα οποία μερικές φορές αποκόπτουν για λόγους άμυνας.

Ζουν μοναχικά και τρέφονται με ζωικές ή φυτικές ουσίες, τις οποίες βρίσκουν στη λάσπη του βυθού.

Το σώμα τους είναι κυλινδρικό ως σκωληκοειδές. Έχουν μαλακό δέρμα και παχύ, με μικρά πλακίδια από ασβεστόλιθο.

Η τιμή τους να φτάνει κυμαίνεται από 1.110 – 3.000 ευρώ το κιλό.

Η αλίευση του είδους που βρίσκεται υπό εξαφάνιση δεν είναι παράνομη όμως έχουν εντοπιστεί παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας για εξαγωγή σε χώρες της Ευρώπης και αλλού.

Στην προκειμένη περίπτωση φέρεται να μην έχουν αλιευθεί βάσει των διατάξεων της νομοθεσίας.

Και μπορεί η όψη του να μην είναι τόσο ελκυστική, όμως θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα στην Ασία, κυρίως στην Κίνα και την Ιαπωνία, με σχεδόν 1.250 είδη να συναντώνται σε όλο τον κόσμο.

Το ιαπωνικό ολοθούριο (namako) θεωρείται το πιο ποιοτικό, με την τιμή του να αγγίζει ή να ξεπερνά και τα 3.500 δολάρια το κιλό. Βρίσκεται στο μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Ασίας αλλά και σε επιλεγμένα ντελικατέσεν σε όλο τον κόσμο.

Το αγγούρι της θάλασσας περιέχει υψηλά επίπεδα μιας χημικής ουσίας, της φουκοζυλιωμένης γλυκοζαμινογλυκάνης στο δέρμα τους, την οποία στην Ασία χρησιμοποιούν για τη θεραπεία προβλημάτων αρθρώσεων όπως η αρθρίτιδα εδώ και αιώνες, και πρόσφατα στην Ευρώπη, όπου τη χρησιμοποιούν για τη θεραπεία κάποιων μορφών καρκίνου και για την μείωση των θρόμβων στο αίμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.