ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ανακαλύφθηκαν 20.000 αρχαία ηφαίστεια στο βυθό των ωκεανών

Επιστήμονες είπαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να δώσουν νέα στοιχεία για την τεκτονική των πλακών

Ανακαλύφθηκαν 20.000 αρχαία ηφαίστεια στο βυθό των ωκεανών

Στους πυθμένες των ωκεανών βρίσκονται ανεξερεύνητα υποθαλάσσια βουνά που σχηματίστηκαν από ηφαιστειακή δραστηριότητα. Καθώς μόνο το 1/4 του βυθού έχει χαρτογραφηθεί μέχρι σήμερα, αυτά τα ηφαίστεια μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ανυποψίαστα υποβρύχια

Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την γεωεπιστήμονα Τζούλι Γκεβοργκιάν του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στην Καλιφόρνια, ανακάλυψε περισσότερα από 19.000 νέα υποθαλάσσια ηφαίστεια χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα.

Τα ηφαίστεια μπορούν να φτάσουν σε ύψος από 3 έως 10 χιλιόμετρα από τον πυθμένα της θάλασσας. Εντοπίζονται εύκολα από τα σόναρ, αλλά μόνο αν ένα πλοίο τύχει να περάσει από πάνω τους. Τα μικρότερα ηφαίστεια μικρότερα των 2 χιλιομέτρων είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, αν και τείνουν να σχηματίζονται κοντά σε μεσοωκεάνιες κορυφογραμμές όπου το μάγμα ωθείται μέσα από τον λεπτό και σπασμένο φλοιό της Γης.

Την τελευταία δεκαετία περίπου, οι επιστήμονες έχουν στραφεί στα δορυφορικά δεδομένα για να εντοπίσουν και να χαρτογραφήσουν τα υποθαλάσσια ηφαίστεια.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 19.325 νέα υποθαλάσσια ηφαίστεια, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 43.454. Τα περισσότερα ήταν ψηλότερα από 700 μέτρα, ενώ το μικρότερο είχε ύψος μόλις 421 μέτρα. Οι ερευνητές εκτιμούν πως υπάρχουν χιλιάδες ακόμη υποθαλάσσια ηφαίστεια στους ωκεανούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη είπαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να δώσουν νέα στοιχεία για την τεκτονική των πλακών, την ηφαιστειότητα και τις κινήσεις των ωκεάνιων ρευμάτων και της θαλάσσιας ζωής σε τεράστιες περιοχές του ωκεανού που δεν έχουν χαρτογραφηθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.