ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

ΕΚΠΑ: «Το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο, το Mauna Loa εκρήγνυται για πρώτη φορά από το 1984»

Τι δήλωσε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ

ΕΚΠΑ: «Το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο, το Mauna Loa εκρήγνυται για πρώτη φορά από το 1984»

Καθηγητές από διάφορες Σχολές και Τμήματα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησαν περιοδική αποδελτίωση των πιο σημαντικών δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων αναφορικά με την έκρηξη του ηφαιστείου Mauna Loa της Χαβάης.

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου εκρήγνυται στη Χαβάη, μετά από εβδομάδες αυξημένης δραστηριότητας στην καλδέρα του, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να προειδοποιούν τους κατοίκους της περιοχής να προετοιμαστούν για πιθανή εκκένωση.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Νομικού, αναφέρει ότι η έκρηξη, η πρώτη του ηφαιστείου από το 1984, ξεκίνησε στις 11.30 μ.μ. τοπική ώρα στις 27 Νοεμβρίου στο Moku’āweoweo, την καλδέρα της κορυφής που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης στο νησί της Χαβάης.

Μέχρι στιγμής, η έκρηξη περιορίζεται στην περιοχή της κορυφής, αλλά οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα.

Κατά μήκος των πλευρών του ηφαιστείου υπάρχουν δύο λεγόμενες ζώνες ρηγμάτων, που εκτείνονται βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά από την καλδέρα, όπου η επιφάνεια του ηφαιστείου μπορεί να ραγίσει και να διασπαστεί.

Για το μεγάλο νησί της Χαβάης έχει εκδοθεί προειδοποίηση για την πτώση τέφρας, με τους ιατρικά ευάλωτους κατοίκους να συμβουλεύονται να παραμείνουν μέσα ή να φορούν μάσκες φίλτρου. Έχουν ανοίξει καταφύγια για να παρέχουν ασφάλεια στους κατοίκους του νησιού, αν και δεν υπάρχει άμεση απειλή για κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Οι ηφαιστειολόγοι αναφέρουν μια έξαρση της δραστηριότητας στο Mauna Loa εδώ και εβδομάδες, με δεκάδες μικρούς, ρηχούς σεισμούς που καταγράφηκαν γύρω από την κορυφή τον τελευταίο μήνα. Οι βαθύτεροι σεισμοί γύρω από το ηφαίστειο τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι το Mauna Loa μπορεί να είναι έτοιμο να εκραγεί.

Σε ανακοίνωσή του, το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης δήλωσε ότι θα διεξάγει εναέρια αναγνώριση «το συντομότερο δυνατό» για να κατανοήσει καλύτερα τους κινδύνους που εγκυμονεί η τρέχουσα έκρηξη. Η έκρηξη μπορεί να βοηθήσει τους ηφαιστειολόγους να καταλάβουν περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του μάγματος που ρέει στο Mauna Loa και ενός άλλου ηφαιστείου της Χαβάης που ονομάζεται Kīlauea.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πιθανολογούν ότι η μεγάλη καθυστέρηση από την τελευταία έκρηξη του Mauna Loa οφείλεται στο ότι το μάγμα εκτρέπεται προς το Kīlauea, το οποίο γνώρισε μια μεγάλη έκρηξη το 2018 που προκάλεσε κατάρρευση της καλδέρας. Σύμφωνα με στατιστικές αναλύσεις που έχουν διεξαχθεί, η έκρηξη η έκρηξη του Mauna Loa δε θα μπορούσε να γίνει τόσο ισχυρή όσο η έκρηξη του Kīlauea το 2018.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.