ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Εντυπωσιακές εικόνες: Ηλιακή καταιγίδα κατακλύζει με «απόκοσμο» ροζ τον ουρανό (φωτό-βίντεο)

Ο μαγευτικός Νορβηγικός ουρανός μέσα από φωτογραφίες που θα σας ταξιδέψουν

Εντυπωσιακές εικόνες: Ηλιακή καταιγίδα κατακλύζει με «απόκοσμο» ροζ τον ουρανό (φωτό-βίντεο)

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο ουρανός στο Tromsø της Νορβηγίας φωτίστηκε με ζωντανές ροζ ραβδώσεις.

Αν και ο Varik είχε δει ροζ Βόρειο Σέλας και στο παρελθόν, δεν είχαν υπάρξει ποτέ τόσο έντονα χρώματα. Σχεδόν φωσφόριζε. Και ο Varik γνωρίζει σίγουρα τις αποχρώσεις, καθώς εργάζεται ως οδηγός για την Greenlander, μια εταιρεία στο Tromsø που βοηθά τους επισκέπτες να βιώσουν την εμπειρία με το Βόρειο Σέλας

Οι φωτογραφίες του Markus Varik από εκείνο το βράδυ δείχνουν το έντονο χρώμα που γεμίζει τον ουρανό. Ενώ υπάρχουν κάποια ίχνη πράσινου, η πλειονότητα του νυχτερινού ουρανού είναι γεμάτη με έντονο ροζ χρώμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα τον Νοέμβριο προκάλεσε μια προσωρινή ρωγμή στο μαγνητικό πεδίο της γης. Αυτό επέτρεψε στον ηλιακό άνεμο να διεισδύσει περισσότερο από το κανονικό στη γήινη ατμόσφαιρα.

Το πράσινο χρώμα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε εμφανίζεται όταν αυτοί οι ηλιακοί άνεμοι παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο, όπου τα άτομα οξυγόνου είναι άφθονα. Αυτά τα άτομα, όταν θερμαίνονται από τον ηλιακό άνεμο, γίνονται πράσινα.

Τα βλέπω όλα ροζ

Αλλά εκείνο το βράδυ, οι άνεμοι πέρασαν τόσο χαμηλά στην ατμόσφαιρα που έφτασαν σε ένα μέρος όπου το άζωτο είναι το πρωταρχικό στοιχείο. Και όταν τα άτομα του αζώτου διεγείρονται, εκπέμπουν μια neon ροζ λάμψη. Η στιγμή αυτή άφησε μια συγκλονιστική εντύπωση στον Varik, ο οποίος υπολογίζει ότι έχει καθοδηγήσει πάνω από 1.300 ξεναγήσεις στην περιοχή την τελευταία δεκαετία.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο, δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ» λέει στο My Modern Met. «Αυτό το ροζ ή μωβ, είναι μακράν το αγαπημένο μου χρώμα, αφού μπορείς να το αντιληφθείς σχεδόν το ίδιο και με γυμνό μάτι. Αυτό ήταν το πιο έντονο θέαμα ροζ που έχω δει ποτέ σε όλη μου τη ζωή».

Ευγνωμοσύνη
Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά τόσο για τον Varik όσο και για την ομάδα του και θα τη θυμάται για πάντα κάτι που τον κάνει να είναι ευγνώμων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όταν το Σέλας μας δίνει την ευλογία να μπορούμε να ζήσουμε αυτού του είδους το φαινόμενο» λέει «συμβαίνει κάτι ανώτερο, κάτι πνευματικό. Από τη μία πλευρά μένεις άναυδος και σχεδόν σοκαρισμένος, καθώς το μυαλό σου αρνείται να δεχτεί το εκπληκτικό θέαμα, το οποίο ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου. Από την άλλη πλευρά, όλη αυτή η χαρά και η ευγνωμοσύνη ξεχειλίζει μέσα σου και σε κάνει πραγματικά να εκτιμάς όλα όσα έχεις στη ζωή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.