ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η τρύπα στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικό σεισμό (βίντεο)

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Η τρύπα στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικό σεισμό (βίντεο)

Επιστήμονες φοβούνται ότι μια τρύπα σε ένα ρήγμα μήκους πάνω από 900 χιλιόμετρα στον Ειρηνικό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν καταστροφικό σεισμό που θα αποδεκατίσει πόλεις κατά μήκος των βορειοδυτικών ΗΠΑ.

Η τρύπα που εκτοξεύει καυτό υγρό βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή του Όρεγκον, στο όριο του βυθιζόμενου ρήγματος που είναι γνωστό ως ζώνη Cascadia, η οποία εκτείνεται από τη Βόρεια Καλιφόρνια έως τον Καναδά.

Αν πρόκειται να ψηφίσετε το κόμμα «Έλληνες» του Η.Κασιδιάρη και απαγορευθεί η συμμετοχή του στις εκλογές, θα ψηφίζατε ΣΥΡΙΖΑ για να «τιμωρήσετε» την κυβέρνηση;

  • Ναι (23%, 4.118 Votes)
  • Όχι (66%, 11.893 Votes)
  • Ίσως ναι (5%, 816 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 133 Votes)
  • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ (6%, 1.033 Votes)

Σύνολο ψήφων: 17.993

Loading ... Loading ...

Αυτό το γεωλογικό φαινόμενο είναι ικανό να εξαπολύσει σεισμό μεγέθους 9 βαθμών στον βορειοδυτικό Ειρηνικό και η τρύπα θα μπορούσε να είναι το καύσιμο που χρειάζεται επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η διαρροή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2015, αλλά μια νέα ανάλυση με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (UW) δείχνει ότι το συγκεκριμένο υγρό που βγαίνει από την τρύπα επιτρέπει στις πλάκες να κινούνται ομαλά, αλλά χωρίς αυτό, «η πίεση μπορεί να συσσωρευτεί για να δημιουργήσει έναν καταστροφικό σεισμό», δήλωσαν.

Η ομάδα ονόμασε την τρύπα, την οποία περιγράφουν ως θερμή πηγή, «Όαση της Πυθίας» για να παραπέμψουν στην ιστορία της αρχαίας μάντισσας που «προφήτευε» με τη βοήθεια των ψυχοτρόπων αερίων που αναδύονταν από μια θερμή πηγή, σύμφωνα με την Daily Mail.

«Μοιάζει εξίσου παραισθησιογόνο να βρίσκουμε μια πηγή με νερό χαμηλής αλατότητας, υψηλής θερμοκρασίας, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία που ρέει από τον πυθμένα της θάλασσας κάτω από την επιφάνεια στα ανοικτά των ακτών του Όρεγκον», μοιράστηκαν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Ένας μην επανδρωμένο ερευνητικό υποβρύχιο αποκάλυψε την τρύπα σε μια έρευνα του 2015, όταν εικόνες σόναρ κατέγραψαν φυσαλίδες να αναδύονται από τον πυθμένα. Τα δεδομένα έδειξαν ότι το υγρό από την πηγή προερχόταν από τη γραμμή του ορίου των πλακών και φαινόταν θερμότερο από τη γύρω περιοχή.

Ο Έβαν Σόλομον, αναπληρωτής καθηγητής ωκεανογραφίας του UW που μελετά τη γεωλογία του θαλάσσιου πυθμένα, ανέφερε στη δήλωσή του: «Ερεύνησαν προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό που είδαν δεν ήταν απλώς φυσαλίδες μεθανίου, αλλά νερό που έβγαινε από τον πυθμένα σαν πυροσβεστική μάνικα. Αυτό είναι κάτι που δεν έχω δει ποτέ και, απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν».

Η τρύπα που θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό σύμφωνα με ερευνητές

«Εάν η πίεση του υγρού είναι υψηλή υπάρχει λιγότερη τριβή και οι δύο πλάκες μπορούν να γλιστρήσουν», είπε.

«Αν η πίεση του υγρού είναι χαμηλότερη, οι δύο πλάκες θα κλειδώσουν και τότε είναι που μπορεί να δημιουργηθεί πίεση».

Η ζώνη καταβύθισης Cascadia είναι μια περιοχή όπου συγκρούονται δύο τεκτονικές πλάκες και αν και σεισμικά ήσυχη σε σύγκριση με άλλες ζώνες υποβύθισης, δεν είναι εντελώς ανενεργή, προειδοποιούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.