ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός και ο πρέσβης των ΗΠΑ έφαγαν σούσι από την Φουκουσίμα για να δείξουν ότι δεν είναι ραδιενεργά

Η απελευθέρωση των επεξεργασμένων λυμάτων στον ωκεανό, ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός και ο πρέσβης των ΗΠΑ έφαγαν σούσι από την Φουκουσίμα για να δείξουν ότι δεν είναι ραδιενεργά

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, τρεις υπουργοί του αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ, έφαγαν σούσι και συγκεκριμένα σασίμι για να δείξουν ότι τα ραδιενεργά ύδατα που απορρίφθηκαν στην θάλασσα από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, δεν είναι επικίνδυνα.

Έτσι θέλησαν να πείσουν ότι τα ψάρια της περιοχής είναι ασφαλή παρά τα επεξεργασμένα ραδιενεργά αλλά κάτω από το όριο ύδατα που έριξαν στον Ειρηνικό.

Η απελευθέρωση των επεξεργασμένων λυμάτων στον ωκεανό, ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστεί για δεκαετίες.

Μετά την απόφαση αυτή έχουν προκληθεί αντιδράσεις τόσο από τους ψαράδες όσο και από γειτονικές χώρες.

Ωστόσο, όλα γίνονται με την άδεια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Η ιστορία της Φουκουσίμα

Τα πυρηνικά ατυχήματα στον σταθμό Φουκουσίμα 1 το 2011 αφορούν στη σειρά των καταστροφικών γεγονότων στη μονάδα παραγωγής ενέργειας Φουκουσίμα 1 στην Ιαπωνία την άνοιξη του 2011 και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές επιβαρύνσεις από καταστροφή πυρηνικών εγκαταστάσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Οι καταστροφές προέκυψαν ως ακολουθία του γεγονότος του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι και του τσουνάμι που τον ακολούθησε. Σημειώθηκαν εκρήξεις σε αντιδραστήρες του σταθμού και καταγράφηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Κύρια αιτία που συνέτεινε στην καταστροφή στις εγκαταστάσεις ήταν η μη λειτουργία του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ως ακόλουθο του ανεπαρκούς σχεδιασμού προστασίας για περίπτωση φυσικής καταστροφής τέτοιου μεγέθους.

Επιπλέον παράγοντες που συνετέλεσαν στα πυρηνικά ατυχήματα ήταν η κακή κατάσταση των αντιδραστήρων, (παλαιότητα, ρωγμές, προηγούμενα ατυχήματα που συγκαλύφθηκαν) και η αύξηση της παραγωγής (καταπόνηση), με ταυτόχρονες οικονομικές περικοπές (ανεπαρκής συντήρηση) εις βάρος της ασφάλειας. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011 έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας ένα μήνα πριν την καταστροφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.