ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ιταλία: Φόβοι ότι το ηφαίστειο Campi Flegrei μπορεί και να εκραγεί για πρώτη φορά μετά από 485 χρόνια

Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Ιταλία: Φόβοι ότι το ηφαίστειο Campi Flegrei μπορεί και να εκραγεί για πρώτη φορά μετά από 485 χρόνια

Στα πρόθυρα της πρώτης έκρηξής του από το 1538 ίσως βρίσκεται «υπερηφαίστειο» σε πυκνοκατοικημένο τμήμα της Ιταλίας, προειδοποιούν ερευνητές.

Το ηφαίστειο Campi Flegrei κοντά στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία, έχει γίνει πιο αδύναμο και επιρρεπές σε ρήξη, καθιστώντας μια έκρηξη πιο πιθανή, λένε συγκεκριμένα οι ειδικοί.

Περίπου 360.000 άνθρωποι ζουν στο Campi Flegrei και μπορεί να χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή εάν οι ειδικοί θεωρήσουν ότι κινδυνεύει άμεσα από έκρηξη, αν και οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι θα συμβεί σύντομα.

Αν το ηφαίστειο τελικά εκραγεί, είναι πιθανό να είναι συγκρίσιμο σε μέγεθος με την έκρηξη του Βεζούβιου που κατέστρεψε τις πόλεις της Πομπηίας και του Ερκουλάνουμ το 79 μ.Χ.

Η σχετική μελέτη για το ηφαίστειο διεξήχθη από ειδικούς στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Ιταλίας για τη Γεωφυσική και την Ηφαιστειολογία (INGV) και το University College του Λονδίνου (UCL).

Μια ρήξη θα μπορούσε να ανοίξει ρωγμή μέσω του φλοιού της Γης, αν και το μάγμα πρέπει ακόμα να ωθηθεί στη σωστή θέση για να συμβεί μια έκρηξη.

Η μεγάλη καλντέρα του Campi Flegrei, πλάτους οκτώ μιλίων – η κοιλότητα που μοιάζει με λεκάνη που προέκυψε από προηγούμενη έκρηξη – βρίσκεται κάτω από τα δυτικά προάστια της πόλης της Νάπολης.

Περίπου το ένα τρίτο της καλντέρας είναι μερικώς βυθισμένο κάτω από τον κόλπο του Pozzuoli, αλλά τα υπόλοιπα δύο τρίτα είναι γη που φιλοξενεί περισσότερους από 360.000 ανθρώπους.

Η τελευταία έκρηξη

Το Campi Flegrei εξερράγη για τελευταία φορά όταν ο Ερρίκος VIII ήταν τελευταίος στον αγγλικό θρόνο και αυτό το γεγονός ήρθε μετά από ένα διάστημα περίπου 3.000 ετών.

Είναι ανήσυχο από τα μέσα του 20ου αιώνα, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες.

Είχε αρκετές περιόδους αναταραχής δύο ετών στις δεκαετίες του 1950, του 1970 και του 1980 που προκάλεσαν μικρούς, τοπικούς σεισμούς και ανύψωση του εδάφους λόγω της κίνησης του μάγματος κάτω από την επιφάνεια.

Οι άμεσες ενδείξεις ότι ένα ηφαίστειο πρόκειται να εκραγεί περιλαμβάνουν ρωγμές στο έδαφος και σκοτεινά ρεύματα ηφαιστειακών αερίων που εκπέμπονται. Ωστόσο, το Campi Flegrei δεν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.