ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κ.Παπαζάχος: «H φύση χρωστάει έναν σεισμό στην Κωνσταντινούπολη αλλά δεν θα είναι 9 Ρίχτερ»

«Στην περιοχή υπάρχει ένας πολύ μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας που το 1999 είχε δώσει τον σεισμό στη Νικομήδεια»

Κ.Παπαζάχος: «H φύση χρωστάει έναν σεισμό στην Κωνσταντινούπολη αλλά δεν θα είναι 9 Ρίχτερ»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, το πρωί της Πέμπτης (14/12), έδωσε διευκρινίσεις για τη δήλωση Τούρκου επιστήμονα για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, εξηγώντας ότι η αναφορά στον αριθμό 9 αφορούσε όχι το μέγεθος του σεισμού σε κλίμακα Ρίχτερ αλλά την ένταση, τις ζημιές, δηλαδή, που αυτός θα προκαλέσει.

«Αυτό που είπε είναι πως όταν θα γίνει σεισμός κοντά στην Κωνστατινούπολη για τον οποίο υπάρχει η αίσθηση ότι η φύση χρωστάει έναν σεισμό κοντά στην Πόλη, η ένταση θα είναι 9 σε μέγεθος. Δεν είπε για το μέγεθος του σεισμού, 9αρια δεν υπάρχουν στην περιοχή αυτή. Σεισμοί τύπου Φουκουσίμα και Σουμάτρας που θέλουν ρήγμα 800.000 μέτρων δεν έχουμε» είπε ο κ.Παπαζάχος στο MEGA.

O καθηγητης Σεισμολογίας εξήγησε, ωστόσο, ότι «στην περιοχή υπάρχει ένας πολύ μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας που το 1999 είχε δώσει τον σεισμό στη Νικομήδεια. Το βόρειο κομμάτι του περνάει δίπλα στην Κωνσταντινούπολη και υπάρχει ένα κομμάτι που δεν έχει σπάσει εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Είναι σαν μια ρωγμή στο παρμπρίζ που περιμένετε να σπάσει. Μπορεί να είναι σήμερα, αύριο σε 5 χρόνια σε 10 χρόνια σε 50 χρόνια. Δεν υπάρχει χρόνος, ούτε μέγεθος σαν πρόβλεψη» κατέληξε ο Κώστας Παπαζάχος.

Ο καθηγητής Naci Gorur, σύμφωνα με το CNN Turk, δήλωσε στην εφημερίδα Sozcu ότι υπάρχουν φόβοι για μεγάλο σεισμό ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη.

«Σκεφτείτε μία λωρίδα των πρώτων 10 χιλιομέτρων που ξεκινά από την ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά. Εκεί θα υπάρχουν περισσότερα προβλήματα, διότι η ένταση του σεισμού αναμένεται να φθάσει τα 9 Ρίχτερ από τον Κεράτιο Κόλπο μέχρι και τη Σηλυβρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, κυρίως θα επηρεαστούν οι περιοχές στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, καθώς η γεωλογική δομή είναι νεότερη, σε σχέση με την ασιατική, που είναι παλιά και αποτελείται από πιο σκληρά πετρώματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτό επηρεάζει το κτηριακό απόθεμα και την αντισεισμική αντοχή σε σεισμούς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.