ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

«Μαγευτικές» εικόνες από το Βόρειο Σέλας: Γεωμαγνητική καταιγίδα το έκανε ορατό σε ΗΠΑ και Βρετανία (φωτό-βίντεο)

Το Σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας

«Μαγευτικές» εικόνες από το Βόρειο Σέλας: Γεωμαγνητική καταιγίδα το έκανε ορατό σε ΗΠΑ και Βρετανία (φωτό-βίντεο)

Το Βόρειο Σέλας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα που μπορεί να αντικρύσει κανείς στον ουρανό. Πολλοί μάλιστα περνούν τον καιρό τους «κυνηγώντας» το φαινόμενο που συνήθως συμβαίνει σε χώρες του Βορρά, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία κ.α.

Το Σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους, γι’ αυτό και ονομάζεται Πολικό Σέλας. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται Βόρειο σέλας, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο αποκαλείται Νότιο σέλας.

Το φαινόμενο προκαλείται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου και του μαγνητικού πεδίου της Γης και της ανώτερης ατμόσφαιρας, σύμφωνα με το Met Office.

https://twitter.com/PressReview99/status/1650689471124496384

Ωστόσο, αυτές τις ημέρες το εντυπωσιακό φαινόμενο παρατηρήθηκε σε χώρες και περιοχές που δεν… θα έπρεπε, σύμφωνα με τους New York Times. Έτσι, μια «μεγάλη άμορφη μάζα από πλάσμα» εμφανίστηκε σε περιοχές των ΗΠΑ και του Καναδά αλλά και της βόρειας Ευρώπης.

Ο νυχτερινός ουρανός βάφθηκε με μωβ και πράσινα χρώματα σε Ουάσινγκτον, Αρκάνσας, Αριζόνα και Αλάσκα αλλά και στην Βόρεια Αγγλία και την Τσεχία. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) έχει δημοσιεύσει εικόνες που καταγράφηκαν από τα γραφεία και τους μετεωρολόγους της σε πολιτείες όπως το Κάνσας, το Ουαϊόμινγκ, την Αϊόβα και το Ουισκόνσιν.

Οι εκθαμβωτικές εικόνες ήρθαν αφού η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) κατέγραψε επίπεδο 4 στην κλίμακα πρόσκρουσης γεωμαγνητικής καταιγίδας καθώς πλησίαζε η νύχτα της Κυριακής, υποδεικνύοντας ότι το σέλας θα μπορούσε να είναι ορατό και στις νότιες πολιτείες, αν ο καιρός το επέτρεπε.

Το φαινόμενο περιγράφτηκε ως «δισεκατομμύρια τόνοι πλάσματος που εκτινάχθηκαν από τον ήλιο», εξερράγη προς τη Γη την Παρασκευή.

«Όταν φτάνει στη Γη, μπορεί να προκαλέσει μερικές από τις μεγαλύτερες γεωμαγνητικές καταιγίδες και επομένως, μερικές από τις φωτεινότερες και πιο ενεργές σέλας που εκτείνονται πιο μακριά προς τον Ισημερινό», εξήγησε η NOAA.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.