ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Να πώς μπορείς να φτιάξεις αιθέρια έλαια με φυτά από τον κήπο σου

Με απλό και οικονομικό τρόπο

Να πώς μπορείς να φτιάξεις αιθέρια έλαια με φυτά από τον κήπο σου

Όλοι γνωρίζουμε τα αιθέρια έλαια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, γιατί μας προσφέρουν χαλάρωση και ευεξία, αλλά και για αρωματισμό του σπιτιού μας. Ο βασικός τρόπος για να πάρουμε τα αιθέρια έλαια από ένα φυτό είναι μέσω απόσταξης, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό για να κάνουμε την απόσταξη στον σπίτι μας.

Ωστόσο, επειδή αυτή είναι μία πιο περίπλοκη διαδικασία, μπορούμε να ακολουθήσουμε μία αρκετά πιο απλή αλλά και οικονομική μέθοδο για να δημιουργήσουμε τα δικά μας αιθέρια έλαια στο σπίτι.

Με αυτό τον τρόπο, έχουμε τη δυνατότητα να πειραματιστούμε με περισσότερα φυτά και να φτιάξουμε μοναδικούς συνδυασμούς που δε βρίσκουμε στο εμπόριο. Ας δούμε αναλυτικά τη διαδικασία:

Τι θα χρειαστείς:

  • Μία κατσαρόλα
  • Νερό
  • Αρωματικά φυτά από τον κήπο (λεβάντα, μέντα, δεντρολίβανο κλπ.)
  • Μικρό σκουρόχρωμο βαζάκι που θα έχεις αποστειρώσει με βρασμό

1) Κόψε κλαδάκια, φύλλα και άνθη από το αρωματικό φυτό που έχεις στο κήπο ή το μπαλκόνι σου και βάλτο σε μία κατσαρόλα. Έπειτα βάλε ποσότητα νερού τέτοια ώστε να καλύπτει το φυτό. Καλό είναι να γεμίσεις την κατσαρόλα μέχρι τα ¾ της χωρητικότητας της.

2) Έπειτα τοποθέτησε το καπάκι της κατσαρόλας ανάποδα για να υγροποιούνται οι ατμοί και να πέφτουν πάλι στην κατσαρόλα.

3) Βράσε το μείγμα σε χαμηλή φωtιά για 4 ώρες. Η θερμότητα αυτή είναι αρκετή για να απελευθερώσει τα πολύτιμα αιθέρια έλαια. Αφού το μείγμα έχει βράσει καλά, κλείσε την κουζίνα και άφησε την κατσαρόλα να κρυώσει.

4) Έπειτα, βάλε την κατσαρόλα με το μείγμα στο ψυγείο για μια ολόκληρη μέρα.

5) Το αιθέριο έλαιο είναι ελαφρύτερο από το νερό με αποτέλεσμα να ανεβαίνει προς τα πάνω. Αφού βγάλεις την κατσαρόλα από το ψυγείο, παρατήρησε ότι στο πάνω μέρος του υγρού έχει δημιουργηθεί μία λεπτή στρώση αιθέριου ελαίου.

6) Προσεκτικά, βγάλε τη λεπτή στρώση έξω από το νερό όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί θα αρχίσει να λιώνει, και τοποθέτησε τα σπιτικά αιθέρια έλαια σε ένα μικρό (αποστειρωμένο με βράσιμο) σκουρόχρωμο μπουκάλι.

7) Αποθήκευσε το μπουκάλι σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη ζέστη και τον ήλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.