
Έντονο παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η ακολουθία σεισμικών δονήσεων στη Σαντορίνη, για αυτό και το National Geographic σε εκτενές άρθρο του επιχειρεί να αναλύσει τις συνεχείς σεισμικές αναταράξεις που σημειώνονται στο νησί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη έχει ιστορία 650.000 ετών. Ωστόσο, η πρόσφατη έξαρση, που ξεκίνησε στα τέλη του 2024 και κλιμακώθηκε ανησυχητικά στα τέλη Ιανουαρίου, έχει εγείρει ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα.
NEW: Santorini, and several other Greek islands, are being rattled by a swarm of strong earthquakes. What’s going on? Is a major volcanic eruption about to happen?
For now, the cause seems to be non-volcanic. But it’s still quite the mystery…
Me @NatGeo https://t.co/HDHTgFwnk7
— Dr Robin George Andrews 🌋☄️ (@SquigglyVolcano) February 7, 2025
Το άρθρο επισημαίνει ότι η προέλευση των τελευταίων σεισμών παραμένει ασαφής. Παρόλο που η Σαντορίνη είναι γνωστό ηφαιστειακό νησί, οι πρόσφατες δονήσεις δεν σχετίζονται άμεσα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Αντίθετα, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι οι σεισμοί προέρχονται από μια ασυνήθιστη τεκτονική διαδικασία, η οποία καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη του φαινομένου, είτε προς αύξηση είτε προς μείωση της δραστηριότητας.
Παρά την ανησυχία, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Ωστόσο, τονίζουν την ανάγκη στενής παρακολούθησης και περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης του φαινομένου.
Αν και συνήθως η σεισμική ακολουθία ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο δηλαδή τον κύριο σεισμό και τους μετασεισμούς αυτό δεν έχει συμβεί στην περίπτωση της Σαντορίνης, επισημαίνει το άρθρο.
Στην περίπτωση του νησιού, υπάρχουν δονήσεις περίπου ίδιου μεγέθους και για ορισμένες συνεχόμενες μέρες αυτές ήταν αρκετά δυνατές, γεγονός ασυνήθιστο. Αυτό το φαινόμενο αποκαλείται «σεισμικό σμήνος» και δεν ακολουθεί τους κανόνες κάτι που κάνει τις προγνώσεις δύσκολες.
Αν και αρχικά το «σμήνος» που χτύπησε την περιοχή της Καλντέρας θεωρήθηκε ότι προερχόταν από το μάγμα του ηφαιστείου που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και την έκρηξή του ωστόσο αυτή η θεωρία γρήγορα εγκαταλείφθηκε καθώς οι σεισμοί στην Καλντέρα ήταν προσωρινοί.
Τώρα οι δονήσεις επικεντρώνονται στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, δεν σχετίζονται με το ηφαίστειο, και πρόκειται για τεκτονική δραστηριότητα.
Ο φόβος των ειδικών τώρα είναι μήπως γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός που μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι!
Όπως αναφέρει το άρθρο, ένας μεγαλύτερος σεισμός δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ωστόσο υπάρχει και η πιθανότητα η σεισμική δραστηριότητα να αρχίζει να πεθαίνει. Υπάρχει και το ενδεχόμενο, που διερευνάται από τους επιστήμονες, οι σεισμοί να επικεντρώνονται στην ηφαιστειογενή αλυσίδα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.