Ουράνιοι ποταμοί: Το νέο φενόμενο που θα προκαλέσει ακραίες βροχοπτώσεις

Πρόκειται για στενόμακρες «λωρίδες» που είναι συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες υδρατμών.

Ουράνιοι ποταμοί: Το νέο φενόμενο που θα προκαλέσει ακραίες βροχοπτώσεις

Τελειωμό δεν έχουν οι επιπτώσεις που ήδη κάνουν ή πρόκειται κατά τους επιστήμονες να κάνουν σύντομα την εμφάνιση τους στο περιβάλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η τελευταία σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» υπογράφεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Tsukuba και περιγράφει ένα νέο φαινόμενο που είναι πιθανό να κάνει την εμφάνιση του στον πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις που συνέβησαν τον Ιούλιο του 2018 και του 2020 στην Ανατολική Ασία οφείλονται σε… ουράνιους ποταμούς όπως οι ίδιοι τους χαρακτηρίζουν. Πρόκειται για στενόμακρες «λωρίδες» που είναι συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες υδρατμών. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι λωρίδες αυτές ρέουν όπως ένα ποτάμι μέσα στην ατμόσφαιρα προκαλώντας έντονες βροχοπτώσεις στις ορεινές περιοχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι προσομοιώσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία στον πλανήτη τόσο θα αυξάνεται και ισχύς των ουράνιων ποταμών προκαλώντας ανάλογη αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων. Αν και οι προσομοιώσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο για τις περιοχές της Ανατολικής Ασίας οι ερευνητές αναφέρουν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί και σε περιοχές μέσου γεωγραφικού πλάτους (περιοχές ανάμεσα στις τροπικές και τις πολικές περιοχές) στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. Οι ερευνητές αναφέρουν πώς εκτός από έντονη βροχόπτωση οι ουράνιοι ποταμοί αναλόγως των περιβαλλοντικών συνθηκών και των γεωγραφικών συνθηκών που θα κινούνται μπορεί να προκαλέσουν επίσης και έντονη χιονόπτωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.