ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Κακοκαιρία: «Βούλιαξε» η Αιτωλοακαρνανία – Σε επιφυλακή τα νησιά του Βόρειου & Ανατολικού Αιγαίου (φώτο-βίντεο)

Κακοκαιρία: «Βούλιαξε» η Αιτωλοακαρνανία – Σε επιφυλακή τα νησιά του Βόρειου & Ανατολικού Αιγαίου (φώτο-βίντεο)

Μέχρι και σήμερα θα συνεχιστεί το τρίτο κύμα κακοκαιρίας το οποίο και εκδηλώνεται από χθες Τρίτη, με ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Μάλιστα, σήμερα αναμένεται περεταίρω πτώση της θερμοκρασίας και άνεμοι έως 8 μποφόρ στα πελάγη.

Πλημμύρισε η Αιτωλοακαρνανία με το δήμαρχο Αγρινίου να ζητάει ο Δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπερχείλισαν χείμαρροι προκαλώντας μεγάλες ζημίες σε υποδομές, σπίτια και καλλιέργειες.

Εκτεταμένη είναι η καταστροφή στην θέση Στριγάνια, κοντά στο Λαμπίρι του δήμου Αγρινίου και στον δρόμο Αγρίνιο – Προυσός. Η νεροποντή έχει προκαλέσει τεράστια κατολίσθηση βράχων και χωμάτων και το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει με αποτέλεσμα να θεωρείται παρακινδυνευμένο να γίνει παρέμβαση. Μόλις παρουσιάσει ο καιρός βελτίωση θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, που όμως δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Σημαντικά προβλήματα και στα χωριά Πέτρα, Στρογγυλή Άγιος Σπυρίδωνας, οικισμούς της κάτω Κερασούντος από την υπερχείλιση του ποταμού Λούρου, αλλά και του Καλαμά στη Θεσπρωτία που «έπνιξε» 17 κοινότητες.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Στην πόλη της Κρέστενας η στάθμη των νερών στο Σελινούντα ανέβηκε επικίνδυνα και τα νερά πλησίασαν στις Εργατικές Κατοικίες της πόλης, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία του δήμου.

Στο Καλλίκωμο στο δρόμο προς Κρέστενα υπερχείλισε τοπικό ρέμα και διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων για να επέμβουν οχήματα του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Κατολισθήσεις στο Τρίκορφο , πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις από τον Εύηνο, χείμαρρος “έσπασε” για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και πλημμύρισε χωράφι όπου εκεί είναι χτισμένη αγροικία.

Δρόμος… χάθηκε στο χωριό Ποκίστα της ορεινής Ναυπακτίας, καθώς τμήμα του οδοστρώματος σε μήκος 20 μέτρων και σε ποσοστό άνω του 50% του σημείου, κατέρρευσε με αποτέλεσμα την αποκοπή της δημοτικής ενότητας Πλατάνου από τη Ναύπακτο, ενώ ο μόνος και απομακρυσμένος τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω Χόμορης και Ελευθέριανης.

Σημαντικές βροχές σημειώθηκαν χθες κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας έως το απόγευμα, ενώ καταιγίδες εκδηλώθηκαν κατά κύριο λόγο στο Νότιο Ιόνιο και στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο.

​Παράλληλα χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν σε ορεινά ηπειρωτικά και από το μεσημέρι στη Δυτική Μακεδονία. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το απόγευμα της Τρίτης 26/1.

Επικίνδυνη επιδείνωση του καιρού σε Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο

Έκκληση στους κατοίκους των νησιών Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έως και το μεσημέρι, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, λόγω της επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους και σήμερα.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου καλεί τους κατοίκους των νησιών Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

– Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη, σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

– Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

– Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

«Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες», αναφέρει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Πλημμυρικά φαινόμενα
Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
Έντονα καιρικά φαινόμενα

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr. Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

​Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Απαγορευτικό απόπλου λόγω θυελλωδών ανέμων στο Βόρειο Αιγαίο

H Blue Star Ferries/Hellenic Seaways ανακοίνωσε χθες την απαγόρευση απόπλου, ενώ σήμερα τα δρομολόγια των πλοίων θα διαμορφωθούν ως ακολούθως:

F/B ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ

Τετάρτη 27/01/21: Αναχώρηση 08:00, για Χίο 11:00-11:30, Οινούσσες 12:00-12:10, Ψαρά 14:10-14:20, Πειραιά 20:55-23:30, Χίο 07:45-08:30, Μυτιλήνη 11:30.

ΤΑΧΥΠΛΟΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Τα παρακάτω δρομολόγια δε θα πραγματοποιηθούν:
Τετάρτη 27/01/21: Από Πόρτο Χέλι 06:00 για Σπέτσες, Ερμιόνη, Ύδρα, Πόρο, Πειραιά.

F/B/ BLUE STAR MYCONOS

Τετάρτη 27/01/21: Αναχώρηση από Καβάλα στις 23:59 (αντί 21:30) για Λήμνο 03:55-04:15, Μυτιλήνη 09:35-10:35, Οινούσσες 13:10-13:20, Χίος 13:55-14:15, Βαθύ 17:25-18:10, Καρλόβασι 19:05-19:30, Φούρνους 20:30-20:40, Άγιο Κήρυκο 21:35-21:55, Μύκονος 00:50-01:05, Τήνος 01:35-01:45, Σύρος 02:15-02:25, άφιξη στον Πειραιά 07:00 και κατόπιν ως εγκεκριμένα.

Οι θερμαινόμενοι χώροι που ανοίγει για τους άστεγους ο δήμος Αθηναίων

Ασπίδα προστασίας για τους άστεγους της πόλης δημιουργεί ο Δήμος Αθηναίων, δεδομένου του επικείμενου κύματος κακοκαιρίας, αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού, θέτοντας σε πλήρη κινητοποίηση τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Απο τις 6 το πρωί και για όσο χρειαστεί, σε μία προσπάθεια να μη μείνει κανένας μόνος, ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει χώρους όπου άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, να έχουν γεύματα και να προστατευθούν, κάνοντας παράλληλα RapidTest για τον Covid-19.

Σε 24ωρη βάση ανοίγουν οι εξής χώροι:

– Το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), στου οποίου τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν στο Πολυδύναμο Κέντρο, θα υποβληθούν σε RapidTest.

– To Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ: 210.2011151) όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Κατά την είσοδο στο χώρο, πραγματοποιείται RapidTest.

– To Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ – Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69 – τηλ: 210.3421260) όπου όλοι όσοι έχουν ανάγκη, μπορούν να βρουν έναν καθαρό θερμαινόμενο χώρο με γεύματα και κουβέρτες. Και στον συγκεκριμένο χώρο, κατά την είσοδο, θα πραγματοποιούνται RapidTest.

Παράλληλα, οι ομάδες του “Street Work” θα βρίσκονται όλο το εικοσιτετράωρο στους δρόμους της πόλης, για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Σε 24ωρη λειτουργία τίθεται και το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210-5246515) για να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210.5277000.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.