Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Καιρός: Γιατί διήρκησε τελικά τόσο η θερμή εισβολή 

Οι υψηλές θερμοκρασίες εγκαταστάθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα

Καιρός: Γιατί διήρκησε τελικά τόσο η θερμή εισβολή 

Ο καύσωνας μονοπώλησε την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών. 

Ωστόσο γιατί αυτή η εξαντλητική θερμή εισβολή εγκαταστάθηκε για τόσες ημέρες στη χώρα; «Οι λόγοι είναι τρεις», απαντά ο πρώην διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκος Καντερές.

Καύσωνας μέχρι την Κυριακή, πτώση της θερμοκρασίας από Δευτέρα

Όπως λέει «ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του καλοκαιριού και ρυθμιστής των θερμών ημερών. Μετά τον ολιγοήμερο καύσωνα 5-9 Ιουλίου για τον οποίο είχαμε προειδοποιήσει από τα τέλη του Ιουνίου ακολούθησε το τρέχον κύμα για το οποίο είχαμε ενημερώσει τον κόσμο για την έλευσή του από τις 13 του μήνα. Πράγματι από τις 20 Ιουλίου αυτή η θερμή εισβολή μας επιστέφτηκε ανεβάζοντας το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές στους 43, 44 ακόμα και 45 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη (24/7) τα στοιχεία έδειχναν ότι θα έχουμε υποχώρηση των θερμοκρασιών, ωστόσο τα νεότερα στοιχεία έδειξαν τελικά την παράτασή του μέχρι και την Κυριακή (27/7)».

«Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή το θερμό κύμα θα απασχολήσει εντονότερα δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ στην ανατολική και βόρεια χώρα το μελτέμι θα δίνει σε ορισμένες περιοχές ανάσες δροσιάς. Από Δευτέρα (28/7) ο καύσωνας υποχωρεί και ο υδράργυρος θα επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι θα μπει τέλος σε μια θερμή εισβολή διάρκειας 8 ημερών», συνεχίζει ο κ. Καντερές.

Γιατί διήρκησε τόσο ο καύσωνας

Όπως προαναφέρθηκε οι υψηλές θερμοκρασίες εγκαταστάθηκαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για 3 λόγους. Συνοψίζοντας ο κ. Καντερές αναφέρει:

Το αρχικό θερμό κύμα προερχόμενο από την βόρεια Αφρική

Ακολούθησε θερμή εισβολή από τις αχανείς εκτάσεις της κεντρικής και νότιας Ασίας που έφτασε μέχρι την Τουρκία και την Κύπρο. Επομένως και από τα νότια και από τα ανατολικά η χώρας μας ήταν κατά κάποιο τρόπο εγκλωβισμένη μέσα σε θερμές αέριες μάζες
Και τέλος τα βαρομετρικά χαμηλά που έδιναν καταιγίδες στη δυτική Ευρώπη εμποδίστηκαν να περάσουν στην Ελλάδα και να ρίξουν τη θερμοκρασία λόγω του υποτροπικού αεροχείμαρρου.

«Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα η θερμοκρασία στα 850hPA, στα 1.500 μέτρα εκεί όπου γίνονται οι μετεωρολογικές προγνώσεις ήταν κοντά στους 20-25 βαθμούς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα υψηλή τιμή», σχολιάζει ο γνωστός μετεωρολόγος.

Καύσωνας για τον Ιούλιο τέλος, αλλά ο Αύγουστος έχει εκπλήξεις

Κλείνοντας ο κ. Καντερές αναφέρει ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου -μήνα πρωταγωνιστή του καλοκαιριού- τα μετεωρολογικά δεδομένα δεν δείχνουν κάτι αξιόλογο θερμοκρασία. Ωστόσο, όπως εκτιμά ο Αύγουστος συνηθίζει να δίνει θερμά κύματα και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.