ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Καιρός: Συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα ο καύσωνας – Μέχρι 46°C θα φτάσει η θερμοκρασία

Πότε αναμένεται να δροσίσει

Καιρός: Συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα ο καύσωνας – Μέχρι 46°C θα φτάσει η θερμοκρασία

Ο καύσωνας αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, μαζί με μεταφορά αερίων μαζών από τη βόρεια-βορειοδυτική Αφρική, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει έως και τους 46 βαθμούς Κελσίου. 

Όπως τόνισε ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, ο καύσωνας δεν λέει να εγκαταλείψει την Ελλάδα και στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα επιστρέψουν τα 40άρια, τα οποία θα πλήξουν κυρίως τις δυτικές και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, ενώ στα νησιά του Αιγαίου τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα.

Ειδικότερα, από την Τετάρτη 19 Ιουλίου και προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα σημειωθεί νέα αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Η κορύφωση του νέου κύκλου έντονης ζέστης θα αφορά το διάστημα 21 με 23 Ιουλίου.

Όπως είπε ο έμπειρος μετεωρολόγος, ο υδράργυρος θα φτάσει τους 42, 43 έως και 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά -σε κάμπους- θα φτάσει και τους 45-46°C.

Ωστόσο, αυτό το κύμα ζέστης θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από τις 24 με 25 Ιουλίου, ενώ 26-27 Ιουλίου θα έχει υποχωρήσει στους 38°C (μέγιστη τιμή) στα ηπειρωτικά. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι… δροσερά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι ο Σάκης Αρναούτογλου είχε προειδοποιήσει και μέσω ανάρτησής του στο Facebook για πολύ υψηλές θερμοκρασίες από 21 έως 23 Ιουλίου, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Όπως προκύπτει, μετά από μια πολύ μικρή «ανάπαυλα» χωρίς 40άρια, αλλά με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, από την επόμενη Πέμπτη 20 Ιουλίου ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ξανά στους 41 βαθμούς Κελσίου. Η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς την Παρασκευή 21 Ιουλίου η θερμοκρασία θα ανέβει στους 43°C, ενώ οι μέγιστες το Σάββατο (22/7) και την Κυριακή (23/7) θα φτάσουν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου και τον πίνακα με τις μέγιστες θερμοκρασίες:

Meteo: Στους 58°C η θερμοκρασία εδάφους το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023

Πάντως, πριν από τον επερχόμενο νέο καύσωνα, οι πολίτες θα πρέπει να μεριμνούν για τον τρέχοντα, καθώς οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο και τις επόμενες -αρκετές- ώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή (14/7), ημέρα που τα προγνωστικά μοντέλα ανέφεραν ότι θα κορυφωθεί η επέλαση του καύσωνα «Κλέων», το ειδικό όργανο μέτρησης θερμοκρασίας εδάφους του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel 3 κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 50°C στις 11:48.

Η απόλυτα μέγιστη τιμή καταγράφηκε στον Θεσσαλικό κάμπο, στον νομό Λάρισας, και ήταν ίση με 58°C.

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραφαν θερμοκρασία αέρα κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, επομένως τις απογευματινές ώρες, όταν σημειώθηκαν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας αέρα (παρουσιάζονται παρακάτω), πολύ πιθανό οι αντίστοιχες τιμές θερμοκρασίας εδάφους να ήταν σημαντικά υψηλότερες.

Πάνω από 44°C η θερμοκρασία στη Θήβα την Παρασκευή 

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Meteo, οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 14 Ιουλίου κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

Ειδικότερα, 87 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, εκ των οποίων οι 14 έδειξαν μέγιστες άνω των 42°C.

Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Θήβα και ήταν ίση με 44,2 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Η πρόβλεψη για την εξέλιξη του καύσωνα μέχρι και την Τετάρτη 19/7/23

Με τη σειρά της, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα, καθώς από την Κυριακή (16/7) έρχεται μια μικρή «ανάσα». Ωστόσο, ένα άλλο σύστημα υψηλών θερμοκρασιών κατευθύνεται προς την Ελλάδα και θα τη μετατρέψει σε καμίνι στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας υπάρχει τάση νέας ανόδου του υδράργυρου, φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται και θα αξιολογηθεί η εξέλιξή του καλύτερα τις επόμενες ημέρες.

Η πρόγνωση για το Σάββατο 15 Ιουλίου:

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και από το μεσημέρι τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 Μποφόρ.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο.

Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Κυριακή 16 Ιουλίου:

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για τη Δευτέρα 17 Ιουλίου:

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή πτώση στα ανατολικά, αλλά θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τρίτη 18 Ιουλίου και την Τετάρτη 18 Ιουλίου:

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 Μποφόρ, με βαθμιαία μικρή εξασθένηση την Τετάρτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.