ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε εξέλιξη νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας – Σε επιφυλακή οι δήμοι

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κακοκαιρίας σε όλη την χώρα

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε εξέλιξη νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας –  Σε επιφυλακή οι δήμοι

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων Αττικής, λόγω της πρόβλεψης για κακοκαιρία και για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένονται από αύριο Κυριακή (5/2).

Οι δήμοι έθεσαν ήδη σε επιφυλακή ολόκληρο τον μηχανισμό τους, τις υπηρεσίες τους και τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρέμβουν όπου χρειαστεί και να παρέχουν βοήθεια όπου ζητηθεί.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες, ώστε να συνδράμουν αμέσως σε περίπτωση χιονόπτωσης. Ήδη στις περισσότερες περιοχές γίνονται εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού φρεατίων και ρεμάτων.

Στις άμεσες προτεραιότητες των δήμων ήταν να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα αλατιού, το οποίο διαθέτουν και σε δημότες, ειδικά στις περιοχές του νομού όπου αναμένεται τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα.

Σε όλους τους δήμους της Αττικής θα λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι, για τη προστασία από το χιόνι και το κρύο σε όποιον βρεθεί σε ανάγκη και για όσο διάστημα διαρκέσουν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Από τους δημάρχους έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις για τα μέτρα ασφαλείας, με συμβουλές και οδηγίες προς τους δημότες και έχουν ανοίξει τηλεφωνικές γραμμές για την παροχή βοήθειας, οδηγιών και πληροφοριών.

Τέλος, στο σύνολό τους οι δήμοι ανέβαλαν τις διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή πολιτών και τις όποιες εκδηλώσεις είχαν προγραμματίσει για αύριο Κυριακή.

«Το καιρικό φαινόμενο θα εξελιχθεί από αύριο και θα ενταθεί τη Δευτέρα. Εμείς θα το παρακολουθήσουμε.Είμαστε έτοιμοι και σε επίπεδο αλατιού και σε μηχανήματα», δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης.

Ο περιφερειάρχης έκανε έκκληση για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων. «Κατά τη διάρκεια του φαινομένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις και μόνο αν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό», τόνισε.

Όσο για τα σχολεία, επανέλαβε πως την Κυριακή θα ληφθεί η απόφαση.

«Το μεσημέρι της Κυριακής θα ληφθεί η απόφαση για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα.  Το μεσημέρι έχουμε σύσκεψη με τους 66 δημάρχους της χώρας. Αν υπάρξει θέμα μεγάλης κακοκαιρίας σύμφωνα με τις προβλέψεις, τότε το μεσημέρι της Κυριακής θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις για τη Δευτέρα».

«Αυτό που θα κυριαρχήσει είναι προληπτικές αποφάσεις που δεν θα διακινδυνεύουν τα παιδιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κακοκαιρίας σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα καθώς έως τώρα υπήρξαν σποραδικές χιονοπτώσεις μικρής κλίμακας, ιδιαίτερα στα ορεινά, ενώ έχει πέσει η θερμοκρασία στους 5 έως 7 βαθμούς.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στους 5 νομούς εντείνεται η προετοιμασία αυτή τη στιγμή και ιδιαίτερα στα εθνικά δίκτυα, υπάρχει πλήρη ανάπτυξη των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Ειδικότερα στο τμήμα από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι το Κάστρο της Βοιωτίας όπως επίσης και στην Υλίκη υπάρχει ανάπτυξη των μηχανημάτων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Το ίδιο και από τις Ράχες μέχρι τα όριά της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία στο τμήμα Λαμίας-Δομοκού, Λαμίας- Άμφισσας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μπράλου αλλά και στο δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου.

Στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας ακόμη και χθες το πρωί σημειώθηκε χιονόπτωση ωστόσο το τελευταίο 24ωρο επικρατεί ύφεση.

Παρόμοια κινητοποίηση του μηχανισμού έχουμε και στην περιοχή της Εύβοιας αφού σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις η Εύβοια είναι στο μάτι του κυκλώνα για την αναμενόμενη κακοκαιρία.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη θα πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων των Περιφερειών και παραχωρησιουχών αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που βρίσκεται προ των πυλών

Στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Παράλληλα, όπως προέκυψε ισχυρή είναι η σύσταση για περιορισμό μη αναγκαίων μετακινήσεων σε Αττική, Εύβοια και Σποράδες την Κυριακή, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε κομβικές οδικές αρτηρίες.

Οσον αφορά στις αντιολισθητικές αλυσίδες, θα είναι υποχρεωτικές στα αυτοκίνητα, με αυστηρούς ελέγχους να αναμένονται από το πρωί του Σαββάτου και το πρόστιμο στην περίπτωση απουσίας τους να ορίζεται στα 80 ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός στην ενημέρωση για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», από αύριο, Σάββατο (4/2), «η Ελληνική Αστυνομία θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Φαίνεται πως η κακοκαιρία αλλά και το πρόστιμο έστειλαν πολλούς κατοίκους του λεκανοπεδίου αργά χθες το βράδυ, λίγο πριν κλείσουν τα καταστήματα, ώστε να προμηθευτούν αλυσίδες και όλα όσα είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να κινήσουν τα οχήματά τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.