ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

12+1 φυτά που δεν πρέπει να έχετε στο ίδιο δωμάτιο… μαζί με τη γάτα σας!

Πως μπορούν να βλάψουν το κατοικίδιο σας

12+1 φυτά που δεν πρέπει να έχετε στο ίδιο δωμάτιο… μαζί με τη γάτα σας!

Τα φυτά εσωτερικού χώρου διακοσμούν και ομορφαίνουν τα σπίτια, ωστόσο όσοι έχουν γάτες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις γλάστρες που επιλέγουν να έχουν στο ίδιο δωμάτιο με τα κατοικίδια τους.

Αλόη Βέρα

Η αλόη είναι ένα φυτό που συναντάμε πολύ συχνά στα σπίτια καθώς το εσωτερικό των φύλλων της έχει ωφέλιμες ιδιότητες στην υγεία και την ομορφιά των ανθρώπων. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις γάτες για τις οποίες είναι άκρως τοξικό. Αν την καταναλώσουν, μπορεί να τις οδηγήσει σε εμετούς, διάρροια, έλλειψη όρεξης, αίσθημα τρόμου και αλλαγή χρώματος στα ούρα.

Αζαλέα

Οι αζαλέες συνήθως συναντώνται όχι μόνο σε γλάστρες αλλά και σε συνθέσεις ανθοδέσμης. Αν κάποιος σας φέρει μια ανθοδέσμη σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει αζαλέες καθώς εάν καταναλωθούν από τις γάτες, μπορεί να προκαλέσουν νευρολογικά, γαστρεντερικά και καρδιακά προβλήματα. Κάποια από τα συμπτώματα είναι εμετός, διάρροια, αρρυθμίες, ακόμα και κώμα.

Αλεξανδρινό

Αυτά τα φυτά δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή της γάτας, αλλά μπορούν να προκαλέσουν κάποια ενοχλητικά συμπτώματα όπως έντονο στομαχόπονο και διάρροια. Αν έχετε στο σπίτι αλεξανδρινό, προσπαθήστε να είναι σε μέρος που δεν το φτάνει ή σε δωμάτιο που δεν πηγαίνει η γάτα σας, πράγμα λίγο απίθανο!

Αμαρυλλίς

Αυτά τα πανέμορφα λουλούδια δεν εντυπωσιάζουν μόνο τους ανθρώπους αλλά και τις γάτες, οι οποίες θα κάνουν τα πάντα για να παίξουν ή να φάνε ένα φύλλο τους. Δυστυχώς όμως η κατάποσή της μπορεί να εμφανίσει πόνο στο στομάχι, σιελόρροια, μείωση της όρεξης, εμετό, διάρροια και αίσθημα τρόμου.

Γκι

Τα Χριστούγεννα πολλά σπίτια στολίζονται με το όμορφο, δημοφιλές γκι. Ωστόσο, είναι ένα επικίνδυνο φυτό για τις γατούλες. Συνήθως επηρεάζεται το γαστρεντερικό σύστημα, το αναπνευστικό σύστημα και προκαλείται πτώση της αρτηριακής πίεσης. Σε μεγάλες ποσότητες η κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις, ακόμα και σε θάνατο.

Καλαγχόη

Αυτό το όμορφο, χρωματιστό φυτό είναι επιβλαβές για τις γάτες. Η κατάποση καλαγχόης προκαλεί γαστρεντερικό ερεθισμό και αλλαγές στους καρδιακούς παλμούς, οπότε καλό είναι να αποφεύγετε να το έχετε σπίτι σας.

Κρίνα

Όσο ωραίο και αν είναι το συγκεκριμένο φυτό, τόσο επικίνδυνο είναι για τις γάτες. Όλο το μέρος των κρίνων είναι τοξικό, ακόμα και η γύρη τους. Η κατανάλωσή τους οδηγεί σε εμετούς και διάρροια, αίμα στα ούρα και πολλές φορές σε νεφρική ανεπάρκεια.

Κύκας

Αυτό το φαινομενικά άκακο φυτό εσωτερικού χώρου είναι εξαιρετικά απειλητικό για την υγεία της γάτα σας. Ακόμα και μικρή κατανάλωσή του μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις όπως εμετός, διάρροια, κατάθλιψη, επιληπτικές κρίσεις και ηπατική ανεπάρκεια.

Κυκλάμινο

Εξαιρετικά δηλητηριώδες και επικίνδυνο φυτό για τις γάτες, όποτε αποφύγετε να έχετε στο σπίτι σας μια γλάστρα με κυκλάμινα. Προκαλεί σοβαρό ερεθισμό του γαστρεντερικού συστήματος, καρδιακές ανωμαλίες, επιληπτικές κρίσεις ακόμα και θάνατο.

Πικροδάφνη

Την πικροδάφνη τη συναντάμε στις αυλές των σπιτιών. Αν αφήνετε τη γάτα σας ελεύθερη στην αυλή, πρέπει να γνωρίζετε ότι η πικροδάφνη είναι αρκετά τοξική για εκείνη καθώς προκαλεί εμετούς, αρρυθμίες και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο.

Τουλίπα

Και όμως, αυτά τα όμορφα λουλούδια που στολίζουν το σπίτι την άνοιξη είναι δηλητηριώδη για τις γάτες. Ο βολβός τους έχει την υψηλότερη συγκέντρωση τοξινών αλλά και γενικά στο σύνολό τους είναι επικίνδυνα. Μπορεί να προκληθούν εμετοί, διάρροια, σιελόρροια και κατάθλιψη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις έχουμε σπασμούς και ταχυκαρδία.

Υάκινθος ή Ζουμπούλι

Ολόκληρο το φυτό είναι τοξικό για τις γάτες και ιδιαίτερα οι βολβοί, οι οποίοι περιέχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τοξινών. Η κατανάλωσή τους έχει αποτέλεσμα έντονους εμετούς και διάρροια, ερεθισμούς στο στόμα και τον οισοφάγο, και σε ορισμένες περιπτώσεις ταχυκαρδίες και δυσκολία στην αναπνοή. Καλό είναι να αποφεύγετε να βάλετε τα λουλούδια αυτά στον ίδιο χώρο με τη γάτα σας.

Χρυσάνθεμο

Το αγαπημένο λουλούδι του φθινοπώρου μπορεί να έχει δυσάρεστα συμπτώματα αν καταναλωθεί από το φουντωτό σας κατοικίδιο. Κάποια από αυτά είναι έντονη σιελόρροια, εμετός και διάρροια, απώλεια συντονισμού και ερεθισμός του δέρματος. Δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά θανάτου από την κατανάλωση χρυσάνθεμου αλλά σίγουρα θέλετε να αποφύγετε όλες αυτές τις δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην αγαπημένη σας γατούλα.

Η λίστα με τα φυτά που είναι τοξικά και επικίνδυνα για την υγεία της γάτας σας δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν πολλά φυτά που μπορεί να μη φαντάζεστε αλλά κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τα κατοικίδια. Πριν αποφασίσετε να τοποθετήσετε στο χώρο σας ένα νέο φυτό, ψάξτε το πολύ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.