ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έτσι θα μάθεις στο σκύλο σου να λέει «σ’ αγαπώ»

Το να πεις αυτές τις τρεις λέξεις είναι δύσκολο ...ειδικά αν είσαι σκύλος!

Έτσι θα μάθεις στο σκύλο σου να λέει «σ’ αγαπώ»

Εάν ο σκύλος σου από τη φύση του δεν είναι πολύ …ομιλητικός, μπορεί να δυσκολευτείς λίγο παραπάνω για να του διδάξεις πως να σου λέει “σ’αγαπώ” (ή οτιδήποτε άλλο)!

Ορισμένες ράτσες, όπως τα χάσκι, είναι γνωστοί …φαφλατάδες, καθιστώντας τα καλύτερους υποψήφιους για αυτό το δύσκολο κόλπο. Μπορεί να έχεις λοιπόν καλύτερη τύχη με αυτό αν ο σκύλος σου κάνει ήδη κάποιους περίεργους ήχους!

Αυτή είναι μια περίπλοκη συμπεριφορά που θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να τελειοποιηθεί. Αν δεν είσαι έμπειρος εκπαιδευτής με έναν υπερ-φωνητικό σκύλο, περίμενε αυτό το κόλπο να πάρει εβδομάδες ή και μήνες για να το κατακτήσεις. Ακόμα και τότε, κάνε υπομονή!

Λάβε υπόψη ότι κάθε βήμα είναι σημαντικό. Κάθε ένα από αυτά τα βήματα είναι επίσης το κλειδί για κάθε καλή εκπαίδευση σκύλων – οπότε αφιέρωσε χρόνο για να τα κατακτήσεις! Χρησιμοποιώντας αυτές τις ίδιες δεξιότητες, θα είσαι σε θέση να διδάξεις στον σκύλο σου κάθε είδους κόλπο.

Ο ήχος “κλικ”

Βρες μία συσκευή για σκύλους clicker που εκπέμπει το χαρακτηριστικό ήχο κλικ. Θα χρειαστεί να του διδάξεις ότι ο ήχος “κλικ” σημαίνει ότι πρόκειται να πάρει μια απόλαυση! Κάθισε σε ένα ήσυχο μέρος και πάτησε το “κλικ” και αμέσως δώσε στο σκύλο μια λιχουδιά. Επανέλαβε πολλές φορές. Μόλις ο σκύλος καταλάβει ότι το clicker σημαίνει, “Καλό σκυλί, τώρα παίρνεις μια απόλαυση”, είσαι σε καλό δρόμο.

Καταγραφή συμπεριφοράς

Τώρα θα πρέπει να μάθεις πώς να καταγράφεις μια συμπεριφορά. Σκέψου ότι αποτυπώνεις μια συμπεριφορά σαν να προσπαθείς να πιάσεις μια στιγμή στη συμπεριφορά του σκύλου σου που σου αρέσει. Όταν βλέπεις το σκυλί σου να κάνει κάτι καλό, μπορείς να πατάς το κλικ και να ανταμείψεις τη συμπεριφορά. Αυτό λέει στο κουτάβι σου, «Γεια! Μου άρεσε αυτό! Κάνε το ξανά!”

Διαμόρφωση συμπεριφοράς

Το να διαμορφώσεις μια συμπεριφορά σημαίνει να παίρνεις κάτι που δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλεις και να βοηθάς τον σκύλο σου να πλησιάσει πιο κοντά στον τελικό τελικό στόχο – σε αυτήν την περίπτωση, λέγοντας αυτές τις μαγικές λέξεις «σ’ αγαπώ».

Τώρα που το ενισχύεις και διαμορφώνεις τη συμπεριφορά, ήρθε η ώρα να γίνεις πιο τσιγκούνης με αυτές τις προπονητικές λιχουδιές. Εάν ο σκύλος σου ουρλιάζει και λαμβάνει λιχουδιές, τώρα θα πρέπει να αρχίσεις να κάνεις κλικ και να δίνει λιχουδιές μόνο όταν ο σκύλος σου «προφέρει» ένα δισύλλαβο ή τρισύλλαβο. Ο σκύλος πληρώνεται μόνο για την καλύτερη δουλειά του.

Κάθε φορά που ο σκύλος σου κάνει μια φωνή που ακούγεται πιο κοντά στο “σ’ αγαπώ” από την προηγούμενη, πλήρωσε τον για αυτήν! Αν απλώς γαβγίζει, δεν πληρώνεται για αυτό το κόλπο. Αυτό το βήμα μπορεί να διαρκέσει μέρες ή και εβδομάδες.

#038;embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.e-daily.gr%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Επιλογή ενός σήματος

Αν όλα πάνε καλά, τώρα έχεις καταγράψει μια συμπεριφορά και τη διαμορφώσες σε έναν ήχο που είναι αρκετά κοντά στο «Σ’ αγαπώ». Η υπομονή είναι το κλειδί εδώ! Πριν ξεκινήσεις να εισάγεις ένα σύνθημα (είτε πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία διαμόρφωσης), πρέπει να επιλέξεις ένα σύνθημα. Κάτι σαν “Μ’ αγαπάς;” είναι χαριτωμένο, αλλά μπορείς ότι θες! Ό,τι κι αν επιλέξεις, φρόντισε να το ακολουθείς με συνέπεια.

Προσάρτηση της Συμπεριφοράς σε ένα σύνθημα

Η προσάρτηση της συμπεριφοράς σε ένα σύνθημα μπορεί να γίνει πριν, μετά ή ακόμα και κατά τη διαμόρφωση. Μόλις επιλέξεις ένα σύνθημα, ξεκίνησε να το εισάγεις λίγο πριν ο σκύλος σου φωνάξει. Τώρα θα τον «πληρώσεις» μόνο για να μιλήσει αφού του ζητήσεις να μιλήσει. Διαφορετικά, θα καταλήξεις με έναν σκύλο να γαβγίζει όλη την ώρα για τα πάντα και να περιμένει λιχουδιές για αυτό!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.