ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί οι γάτες ακούνε στο «ψιψι»;

Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση αλλά οι ειδικοί έχουν κάποιες θεωρίες

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί οι γάτες ακούνε στο «ψιψι»;

Ένα απλό «ψιψι», ή μια παραλλαγή του μπορεί εύκολα να τραβήξει την προσοχή μιας γάτας, Αλλά γιατί;

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό, αφού οι επιστήμονες δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να το ανακαλύψουν. Αλλά οι ειδικοί σε γάτες έχουν μερικές αρκετά συναρπαστικές θεωρίες.

Μια ιδιαίτερα δημοφιλής έχει να κάνει με τη συχνότητα. Οι γάτες μπορούν να ακούσουν ήχους σε υψηλότερες συχνότητες από τους ανθρώπους και ο ήχος του Σ (το Ψ αποτελείται από το Π και το Σ) λειτουργεί σε υψηλότερη συχνότητα από τους περισσότερους άλλους ανθρώπινους ήχους. Όταν κάθε ήχος διακόπτεται από ένα Π, «δημιουργεί έναν στακάτο ήχο που είναι απότομος και τραβά την προσοχή». Και επειδή το ΠςΠςΠς ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο λένε συνήθως οι άνθρωποι, οι γάτες μπορεί να είναι πιο διατεθειμένες να ερευνούν από πού προέρχεται.

Μπορεί όμως να νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο θήραμα. Ο Péter Pongrácz, καθηγητής ηθολογίας στο πανεπιστήμιο Eötvös Loránd της Ουγγαρίας, είπε στο Reader’s Digest ότι οι «υψηλές φωνητικές φωνές των τρωκτικών είναι κατά προσέγγιση παρόμοιες» με τον συριγμό του ΠςΠςΠς, που κάνουν οι άνθρωποι. Μπορεί επίσης να θυμίζει άλλους θορύβους που προσέχουν οι γάτες, από θρόισμα φύλλων και βουητό από έντομα μέχρι το προειδοποιητικό σφύριγμα μιας μητέρας γάτας που αισθάνεται κίνδυνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι επίσης πιθανό οι γάτες να ανταποκρίνονται γενικά στο ΠςΠςΠς επειδή τις έχουμε εκπαιδεύσει κατά λάθος να το κάνουν. Εάν ασχολείσαι με τη γάτα σου για λίγο, μπορεί να συσχετίσει τον ήχο με αγκαλιές, λιχουδιές ή απλώς προσοχή γενικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.