ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Βεγγαλικά: Πώς θα προστατέψετε απόψε τα κατοικίδιά σας

Το φυλλάδιο που έχει εκδώσει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Βεγγαλικά: Πώς θα προστατέψετε απόψε τα κατοικίδιά σας

Η εικόνα μάλιστα των ζώων συντροφιάς που ψάχνουν κυριολεκτικά μία τρύπα να κρυφτούν μέσα στο σπίτι τη στιγμή που η νύχτα γίνεται μέρα, είναι εξαιρετικά οικεία στους κηδεμόνες τους, που κάθε χρόνο έχουν τον νου τους στους μικρούς τους φίλους, που βιώνουν με πανικό τις συγκεκριμένες στιγμές.

Θυμίζουμε ότι κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μία άσχημη είδηση που είδε «το φως» της δημοσιότητας αφορούσε στη Χαρά, μία θηλυκή σκυλίτσα που έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια ρίψης βεγγαλικών, αφού η καρδιά της δεν άντεξε τον τρόμο που την κατέβαλλε.

Με αφορμή λοιπόν τη «βροχή» βεγγαλικών που αναμένεται να ακολουθήσει σε λίγες ώρες, το GRTimes επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Γεώργιο Χαραλαμπάκη, ο οποίος εξήγησε αρχικά ότι «τα πυροτεχνήματα επηρεάζουν τα ζώα συντροφιάς λόγω ηχητικών, οπτικών και οσφρητικών ερεθισμάτων από τον ήχο, τη λάμψη και τη μυρωδιά αντίστοιχα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαραλαμπάκης γνωστοποίησε ότι ένα ζωάκι συντροφιάς μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του, καθώς «πέρα από το στρες και τη μόνιμη φοβία (σε έντονους θορύβους) που μπορεί να προκληθεί, υπάρχει και η πιθανότητα παροδικής ή μόνιμης βλάβης στην ακοή του ζώου, ειδικά αν βρίσκεται κοντά σε κροτίδες που εκρήγνυνται».

Λέει ακόμη ότι χρειάζονται από λίγα λεπτά μέχρι και ώρες για να συνέλθουν, κάτι που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από «την ένταση των ερεθισμάτων και την ευαισθησία τους».

Εννοείται φυσικά ότι οποιοδήποτε ζώο δεν πρέπει για κανέναν λόγο να έρθει σε επαφή με πυροτεχνήματα, καθώς μπορούν να του προκαλέσουν δερματικά εγκαύματα, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για τα αδέσποτα ζώα από τη ρίψη βεγγαλικών, είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου εξηγεί επιπλέον ότι από τα πυροτεχνήματα κινδυνεύουν και τα πουλιά, παρότι οι κίνδυνοι μειώνονται, καθώς τα βεγγαλικά θα πέσουν νύχτα, οπότε και δεν πετούν.

Πώς θα προστατέψετε τα ζωάκια που φοβούνται

Σε ό,τι αφορά τώρα όσα μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε τα ζωάκια που πανικοβάλλονται από τη ρίψη των βεγγαλικών, ο κ. Χαραλαμπάκης εξηγεί πως είναι σημαντικό να τα κρατήσουμε μέσα στο σπίτι.

«Πρέπει να κλείσουμε τις κουρτίνες ώστε να μη βλέπουν τις λάμψεις, να ανεβάσουμε την ένταση στην τηλεόραση, ώστε να μειώσουμε το ερέθισμα από τον κρότο των πυροτεχνημάτων, αλλά και να είμαστε δίπλα στο κατοικίδιό μας και να το χαϊδεύουμε, προκειμένου να ηρεμήσει».

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει εκδώσει ένα φυλλάδιο για τους ιδιοκτήτες ζώων, όπου εμπεριέχονται αναλυτικές οδηγίες για πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από τους έντονους θορύβους το βράδυ της Ανάστασης:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.