Κίνα: Τεράστιο το πρόβλημα της ξηρασίας – Αεροπλάνα προκαλούν τεχνητές βροχοπτώσεις με ψεκασμούς

Κινεζικά αεροπλάνα ψεκάζουν τον ουρανό πάνω από τον ποταμό Γιανγκ-Τσε για να αντιμετωπίσουν την ξηρασία

Κίνα: Τεράστιο το πρόβλημα της ξηρασίας – Αεροπλάνα προκαλούν τεχνητές βροχοπτώσεις με ψεκασμούς

Κινεζικά αεροπλάνα ψεκάζουν τον ουρανό πάνω από τον ποταμό Γιανγκ-Τσε προκαλώντας τεχνητές βροχοπτώσεις ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την ξηρασία που σαρώνει και την ασιατική χώρα.

Αεροπλάνα πετούν πάνω από τον κινεζικό ουρανό για να φέρουν περισσότερες βροχοπτώσεις στον κρίσιμο ποταμό Γιανγκ-Τσε, ο οποίος έχει στεγνώσει εν μέρει, καθώς περιοχές της χώρας πέφτουν σε ξηρασία και αντιμετωπίζουν το χειρότερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί, αναφέρει δημοσίευμα του CNN.

Σε αρκετές περιοχές γύρω από τον ποταμό έχουν ξεκινήσει προγράμματα τροποποίησης του καιρού, αλλά, λόγω της πολύ λεπτής στρώσης νεφών, οι επιχειρήσεις τροποποίησης σε ορισμένα μέρη της λεκάνης του ποταμού που πλήττονται από την ξηρασία βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.

Το υπουργείο Υδάτινων Πόρων ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ότι η ξηρασία σε όλη τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκ-Τσε «επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια του πόσιμου νερού του αγροτικού πληθυσμού και των ζώων, καθώς και την ανάπτυξη των καλλιεργειών».

4,2 εκατ. άνθρωποι στη Χουμπέι έχουν πληγεί από σοβαρή ξηρασία

Την Τετάρτη, η επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας έγινε η τελευταία που ανακοίνωσε ότι θα δημιουργούσε σύννεφα, ψεκάζοντας με ιωδιούχο άργυρο για να προκαλέσει βροχοπτώσεις.

Τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Χουμπέι έχουν πληγεί από σοβαρή ξηρασία από τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Τρίτη το Επαρχιακό Τμήμα Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Χουμπέι. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι εκεί αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στο πόσιμο νερό και σχεδόν 400.000 εκτάρια καλλιεργειών έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.

Πλήττεται όλο το βόρειο ημισφαίριο

Ο ποταμός Γιανγκ-Τσε είναι μόνο ένας από τους πολλούς ποταμούς και λίμνες σε όλο το βόρειο ημισφαίριο που στεγνώνουν και συρρικνώνονται εν μέσω αδυσώπητης ζέστης και χαμηλής βροχόπτωσης, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Μιντ στις ΗΠΑ και του ποταμού Ρήνου στη Γερμανία.

Αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν υπερτροφοδοτηθεί από την κλιματική κρίση, η οποία οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι κοινότητες συχνά βασίζονται στο νερό που προμηθεύουν τα ποτάμια και οι λίμνες για οικονομική δραστηριότητα και οι κυβερνήσεις χρειάζεται να παρεμβαίνουν με μέτρα προσαρμογής και κονδύλια αρωγής, δαπανώντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Επιπτώσεις στις καλλιέργειες και τα ζώα

Η Κίνα χρησιμοποιεί τέτοια κεφάλαια και αναπτύσσει νέες πηγές εφοδιασμού για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες και τα ζώα. Ορισμένα ζώα έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε άλλες περιοχές, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι θα παρέχει 300 εκατομμύρια γιουάν (44,30 εκατομμύρια δολάρια) για βοήθεια σε περίπτωση καταστροφών.

Για την ενίσχυση της ροής, στο φράγμα των Τριών Φαραγγιών, το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο της Κίνας, θα αυξηθούν επίσης οι απορρίψεις νερού κατά 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τις επόμενες 10 ημέρες, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Υδάτινων Πόρων.

Η ζέστη ανάγκασε επίσης τις Αρχές στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν, όπου ζουν περίπου 84.000.000 άνθρωποι και είναι βασικός κόμβος παραγωγής, να διατάξουν το κλείσιμο όλων των εργοστασίων για έξι ημέρες αυτή την εβδομάδα, για να πάρει ανάσα από την έλλειψη ρεύματος.

Ο «μακρύτερος» και «δυνατότερος» καύσωνας που έχει καταγραφεί

Η Κίνα εξέδωσε την προειδοποίηση για τον υψηλότερο-κόκκινο συναγερμό για τουλάχιστον 138 πόλεις και κομητείες σε ολόκληρη τη χώρα την Τετάρτη και άλλες 373 τέθηκαν υπό τον δεύτερο υψηλότερο-πορτοκαλί συναγερμό, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Από τη Δευτέρα, το κύμα καύσωνα στην Κίνα έφτασε τις 64 ημέρες, καθιστώντας αυτό το κύμα το μεγαλύτερο εδώ και περισσότερες από έξι δεκαετίες από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές, το 1961, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Κλίματος.

Είπε επίσης ότι ήταν το πιο «δυνατό» που έχει καταγραφεί και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες.

«Το κύμα καύσωνα αυτή τη φορά είναι παρατεταμένο, ευρύ και ισχυρό», ανέφερε η δήλωση. «Λαμβάνοντας όλα τα σημάδια μαζί, το κύμα καύσωνα στην Κίνα θα συνεχιστεί και η έντασή του θα αυξηθεί», σημείωσε το Κέντρο.

Το κύμα καύσωνα έχει επίσης καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νομών και πόλεων που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου από τότε που άρχισαν οι επίσημες καταγραφές στην Κίνα.

Ο αριθμός των μετεωρολογικών σταθμών που καταγράφουν θερμοκρασίες από 40 βαθμούς Κελσίου και άνω έχει φτάσει τους 262, επίσης ο υψηλότερος. Οκτώ έχουν φτάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Οι επίμονα υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να συνεχιστούν στη Σετσουάν και σε μεγάλα τμήματα της κεντρικής Κίνας έως τις 26 Αυγούστου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.