ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Θεάνθρωπος Αναστήθηκε. Η Ελλάδα, πότε;

Ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός στον ωκεανό με 34 μέτρα μήκος και ιστορία από την εποχή του Ναπολέοντα

Το μεγαλοκοράλλι των Νήσων Σολομώντα είναι ένας ενιαίος οργανισμός που αποτελείται από μικρούς πολύποδες

Ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός στον ωκεανό με 34 μέτρα μήκος και ιστορία από την εποχή του Ναπολέοντα

Η αποικία κοραλλιών που ανήκει στο είδος Pavona clavus αποτελεί το μεγαλύτερο γνωστό ζωντανό οργανισμό που ζει σήμερα στον ωκεανό, με διαστάσεις που φτάνουν τα 34 μέτρα σε πλάτος, 32 μέτρα σε μήκος και 5,5 μέτρα σε ύψος, ο οργανισμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ στην Αμερικανική Σαμόα.

Το μεγαλοκοράλλι των Νήσων Σολομώντα είναι ένας ενιαίος οργανισμός, που αποτελείται από εκατομμύρια μικρούς πολύποδες, και όχι από πολλαπλές αποικίες, όπως συνηθίζεται στους παραδοσιακούς κοραλλιογενείς υφάλους.

Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου κοραλλιογενούς υφάλου έγινε τυχαία από την αποστολή του National Geographic Pristine Seas, με επικεφαλής τον βιντεογράφο Manu San Félix, κατά την εξερεύνηση ενός υποθαλάσσιου «νεκροταφείου ναυαγίων».

Ο ίδιος, μιλώντας για το ανακάλυμμα, χαρακτήρισε την αποικία «υποβρύχιο καθεδρικό ναό», ενώ υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της ανακάλυψης για τη διατήρηση των κοραλλιογενών υφάλων, οι οποίοι αποτελούν απαραίτητο κομμάτι της θαλάσσιας οικολογίας.

Το κοράλλι των Νήσων Σολομώντα, που εκτιμάται ότι έχει ύπαρξη περίπου 300 ετών, είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου κοραλλιογενείς ύφαλοι καταφέρνουν να επιβιώσουν παρά τις αυξανόμενες απειλές που δέχονται από την κλιματική αλλαγή, την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών και τη ρύπανση.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η προστατευτική θέση του κοραλλιού σε πιο βαθιά, ψυχρότερα νερά έχει συμβάλει στη διατήρησή του.

Σε μια εποχή όπου η παγκόσμια κρίση των κοραλλιογενών υφάλων είναι έντονη, η ανακάλυψη αυτή προσφέρει μια μικρή, αλλά ελπιδοφόρα ένδειξη ότι τα θαλάσσια οικοσυστήματα μπορούν να αντέξουν και να ανακάμψουν υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, το κοράλλι των Νήσων Σολομώντα ενσαρκώνει την αντίσταση της φύσης και υπογραμμίζει τη σημασία των κοραλλιογενών υφάλων για τη βιοποικιλότητα, την προστασία των ακτών και τη στήριξη των τοπικών οικονομιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.