ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τα νέα είδη ψαριών που εγκαταστάθηκαν στις ελληνικές θάλασσες – Τι απέγιναν οι μωβ μέδουσες

Ποια από αυτά τρώγονται και ποια είναι η προέλευσή τους;

Τα νέα είδη ψαριών που εγκαταστάθηκαν στις ελληνικές θάλασσες – Τι απέγιναν οι μωβ μέδουσες

Τα νέα είδη ψαριών που έχουν μεταναστεύσει και τελικά εγκατασταθεί στις ελληνικές θάλασσες αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς ποια από αυτά τρώγονται και ποια είναι η προέλευσή τους;

Από ότι φαίνεται υπάρχουν εισβολικά είδη στις ελληνικές θάλασσες που μπορούν να αλιεύονται καθώς το κολλαγόνο τους ή άλλα στοιχεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Κάποια από τα νέα είδη είναι τα εξής και έχουν πάρει το όνομά τους από τους αλιείς:

  • αγριόσαλπα
  • λαγοκέφαλος
  • σαρδελόγαυρος
  • τρομπέτα
  • λεοντόψαρο
  • μαύρος Γερμανός
  • ζαβογαρίδα Ερυθράς
  • φεγγαροκάβουρας
  • ταινιοπαλαμίδα
  • μαύρη φούσκα
  • μαυρολοχίας
  • κουτσομουρόλουτσος

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αλλόχθονων ή ξενικών ειδών που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο έχει φτάσει σχεδόν τα 1.000 είδη! Σύμφωνα με δημοσίευση του 2018, έχουν καταγραφεί 214 αλλόχθονα είδη και άλλα 62 που η προσέλευσή τους είναι άγνωστη.

Τι απέγιναν οι μωβ μέδουσες

Πέρσι το καλοκαίρι, εγκαταστάθηκαν στις ελληνικές θάλασσες οι μωβ μέδουσες που έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των λουόμενων, καθώς ήταν αδύνατο το κολύμπι σε αρκετές παραλίες της χώρας. Πολλοί από αυτούς, ήταν οι άτυχοι που δέχθηκαν τα τσιμπήματά τους, τα οποία είναι οδυνηρά και πολλές φορές επικίνδυνα για την υγεία.

Τελικά, όμως, εγκατέλειψαν σιγά σιγά τις ελληνικές θάλασσες μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημά τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.