ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τι σχέση έχουν η Αρκτική και η Ανταρκτική με την αρχαία ελληνική γλώσσα;

Η Αρκτική πήρε το όνομά της από την αρχαία λέξη άρκτος, που θα πει αρκούδα

Τι σχέση έχουν η Αρκτική και η Ανταρκτική με την αρχαία ελληνική γλώσσα;

Οι δυο πόλοι της Γης, ο βόρειος και ο νότιος, έχουν τα δικά τους ονόματα, τα οποία προέρχονται από την αρχαία ελληνική γλώσσα.

Η Αρκτική λοιπόν πήρε το όνομά της από την αρχαία λέξη άρκτος, που θα πει αρκούδα. Κάποιοι λένε πως ονομάστηκε έτσι γιατί έχει αρκούδες, ενώ η Ανταρκτική ονομάστηκε έτσι επειδή δεν έχει. Αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Η Αρκτική πήρε το όνομα της Από τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο, δυο αστερισμούς που βρίσκονται πολύ κοντά στον πολικό αστέρα. Και επειδή η Ανταρκτική βρίσκεται απέναντι, πήρε αυτό το όνομα το 1890 από τον Βρετανό χαρτογράφο Τζον Τζορτζ Μπαρτόλομιου. Ουσιαστικά το Ανταρκτική σημαίνει «απέναντι από την Αρκτική». Οπότε αφού όλη σχεδόν η επιστήμη έχει βασιστεί στην ελληνική γλώσσα, είναι λογικό η προέλευση των δυο ηπείρων να έχει επιστημονική πηγή την αστρονομία και όχι την πανίδα.

Πρόκειται για δυο ηπείρους σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες, που καλύπτονται σε συντριπτικό ποσοστό από πάγους. Στην Αρκτική μπορεί μερικά από τα εδάφη να ανήκουν σε κάποιες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία κ.α. αλλά ουσιαστικά δεν ανήκει σε κανέναν, αφήνοντας ανοιχτό έδαφος για «πόλεμο» εκμετάλλευσής του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της.

Από την άλλη η Ανταρκτική φαίνεται να είναι πιο «καλυμμένη». Και αυτό γιατί το 1959, υπογράφτηκε η «Συνθήκη της Ανταρκτικής», αρχικά από 12 κράτη και σήμερα από συνολικά 53. Βάσει αυτής, απαγορεύονται όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες αλλά και η εξόρυξη ορυκτών, οι πυρηνικές εκρήξεις και η διάθεση πυρηνικών αποβλήτων. Αναγνωρίζει λοιπόν ότι πρόκειται για μια ήπειρο που αποτελεί πεδίο αυστηρά επιστημονικής έρευνας.

Κι αυτό φαίνεται από τους κατοίκους της, που είναι μόνο επιστήμονες, περίπου 4.000 ετησίως συνολικά. Άλλωστε σε αντίθεση με την Αρκτική, που έχει διάφορες φυλές αυτόχθονων, η Ανταρκτική δεν είχε ποτέ ανθρώπους που γεννήθηκαν εκεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.