ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ζορίζονται να υπακούσουν σε εντολές: Αυτές είναι οι 10… λιγότερο έξυπνες ράτσες σκύλων

Το βελγικό μαλινουά, ανακηρύχθηκε ως η πιο έξυπνη ράτσα στον κόσμο σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη

Ζορίζονται να υπακούσουν σε εντολές: Αυτές είναι οι 10… λιγότερο έξυπνες ράτσες σκύλων

Την ώρα που από τις εκατοντάδες αναγνωρισμένες ράτσες σκύλων, το βελγικό μαλινουά, ανακηρύχθηκε ως η πιο έξυπνη ράτσα στον κόσμο σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, ένα ερώτημα που τίθεται είναι: Ποια ράτσα σκύλων είναι η πιο… χαζή;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Στάνλεϊ Κόρεν, ειδικό σε θέματα σκύλων στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, το αφγανικό κυνηγόσκυλο είναι η λιγότερο έξυπνη ράτσα σκύλου όσον αφορά την κατανόηση και την υπακοή στις εντολές.

Ο καθηγητής Κόρεν είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η νοημοσύνη των σκύλων», το οποίο εκδόθηκε το 1994 και στο έργο-ορόσημό του, κατέταξε 130 ράτσες από την πιο έξυπνη στην πιο χαζή, κατατάσσοντάς τες σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες.

Ποια είναι όμως οι 10 πιο… χαζές ράτσες σκύλων;

Αφγανικός Ιχνηλάτης

Ο αφγανικός ιχνηλάτης είναι διάσημος για την ομορφιά του, με πυκνό, μεταξένιο τρίχωμα και χτένισμα που θα ζήλευε ακόμη και η Πάρις Χίλτον. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς της American Kennel Club (AKC), πρόκειται για «ειδική ράτσα και ειδικούς ανθρώπους». Αφγανικός ιχνηλάτης σε διαγωνισμό ομορφιάς

Ο αφγανικός ιχνηλάτης έχει ιδιαίτερα χαμηλή «νοημοσύνη υπακοής», ένας όρος που αναφέρεται στην ικανότητα να μαθαίνει από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κόρεν, τα σκυλιά της ράτσας αυτής χρειάζονται περισσότερες από 80 επαναλήψεις από έναν εκπαιδευτή για να κατανοήσουν μια νέα εντολή. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, υπάκουαν στην πρώτη εντολή σε λιγότερο από το 25% των περιπτώσεων.

Βέβαια, προς υπεράσπισή τους, ο αφγανικός ιχνηλάτης είναι κυρίως ένας τύπος κυνηγετικού σκύλου, πράγμα που σημαίνει ότι εκτράφηκαν για να κυνηγούν χρησιμοποιώντας επιδέξια ταχύτητα και όραση. Έτσι, ίσως η ικανότητα εκμάθησης εντολών να μην ήταν ποτέ μέρος της γενετικής ή εξελικτικής τους σύνθεσης.

Μπασέντζι

Μια άλλη ράτσα κυνηγετικού σκύλου που ονομάζεται Μπασέντζι κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι επίσης τόσο ικανό στο να ανταποκρίνεται σωστά στις ανθρώπινες εντολές. Τα μπασέντζι θυμίζουν λίγο γάτες

Το συγκεκριμένο ζώο δεν φημίζεται για την υπακοή του και θα το έβρισκε κανείς μάλλον να προκαλεί χάος μασώντας έπιπλα, εάν μείνει μόνο του σε ένα σπίτι. Το Μπασέντζι, που μοιάζει με γάτα, έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας, δεν του αρέσει να μένει μόνο του και συχνά μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικό.

Ωστόσο, η συγκεκριμένα ράτσα σκύλος περιγράφεται συχνά ως έξυπνη από άλλες απόψεις, όπως στην ικανότητά της να λαμβάνει αποφάσεις που ακολουθούν τα δικά της συμφέρονται, όπως το να κερδίζει την τροφή του.

Σύμφωνα με το AKC, είναι απαιτητικό και περιποιείται τον εαυτό του, όπως κάνει και μια γάτα. Η συγκεκριμένα ράτσα είναι επίσης πιο γνωστή για το γεγονός ότι δεν μπορεί να γαβγίσει – αντ’ αυτού βγάζει έναν περίεργο ήχο.

Μπουλντόγκ

Η ευφυΐα του μπουλντόγκ βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την ελκυστικότητά του – και τα δύο είναι αρκετά χαμηλά.

Ο καθηγητής Κόρεν κατέταξε την συγκεκριμένη ράτσα σκύλου τρίτη από το τέλος όσον αφορά στην ικανότητά της να υπακούει στην πρώτη εντολή ή να κατανοεί νέες εντολές. Μπουλντόγκ

Γενικά, τα μπουλντόγκ μπορεί να είναι πολύ πεισματάρικα και θα μάθουν μόνο λίγες εντολές, οπότε οι ιδιοκτήτες του καλό είναι να επιλέγουν προσεκτικά όταν επιχειρούν να τα εκπαιδεύσουν.

Παράλληλα, οι κτηνίατροι έχουν προειδοποιήσει πως τα μπουλντόγκ είναι επιρρεπή σε πολλές ασθένειες, γι’ αυτό και δεν είναι καλή επιλογή για κατοικίδιο.

Chow chow

Τα διακριτικά γνωρίσματα του chow chow περιλαμβάνουν μια γούνα γύρω από το κεφάλι και τον λαιμό, που θυμίζει αυτή τη χαίτη του λιονταριού. Τα συγκεκριμένα σκυλιά προέρχονται από την Κίνα, όπου ιστορικά εκτρέφονταν για το κρέας και τη γούνα του, σύμφωνα με τον καθηγητή Κόρεν. Chow chow

Ωστόσο, έχει αναπτύξει τη φήμη πως δεν είναι και πολύ έξυπνο – με τον καθηγητή Κόρεν να λέει συγκεκριμένα: «υπάρχουν πιθανώς έπιπλα που είναι πιο εκπαιδεύσιμα από τα chow». Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian από το 2003, ένα chow chow τραυματίστηκε σοβαρά όταν πήδηξε από παράθυρο δευτέρου ορόφου στο Λανκασάιρ, ερπειδή τρόμαξε από αεροπλάνο.

Μπορζόι

Ακολουθεί το Μπορζόι, το οποίο η American Kennel Club περιγράφει ως «ανεξάρτητο και μερικές φορές πεισματάρικο», πράγμα που σημαίνει ότι η εκπαίδευση θα αποτελέσει και πάλι πρόκληση. Μπορζόι - ο αριστοκράτης των σκύλων

Ωστόσο, είναι γνωστά για την ευγενική τους φύση, κερδίζοντας το παρατσούκλι «ο αριστοκράτης των σκύλων».

Μπλαντχάουντ

Το μπλαντχάουντ, η έκτη λιγότερο ευφυής ράτσα σκύλου έχει μακρύ, ρυτιδιασμένο πρόσωπο με χαλαρό δέρμα. Μπλαντχάουντ

Η συγκεκριμένη αυτή ράτσα είναι αμείλικτη και πεισματάρα όταν πρόκειται να ακολουθήσει μια μυρωδιά πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το χαρακτηριστικό ίσως το κάνει ιδιαίτερα επιρρεπές στο να αποσπάται η προσοχή του από τα καθήκοντα υπακοής.

Τέλος, άλλα σκυλιά που απαρτίζουν τη λίστα του καθηγητή Κόρεν είναι το Shih Tzu, το Basset Hound, το Mastiff, το Beagle και το Pekingese.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.