ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Κάρυστο (φώτο)

Ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Κάρυστο (φώτο)

Ευρήματα, τα οποία αξιολογούνται ως εξόχως σημαντικά έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κάρυστο.

Πρόκειται για αρχαιολογικά κατάλοιπα που βρέθηκαν στο Γκουριμάδι Καρύστου τα οποία πιθανότατα συνδέονται με τον αρχαιότερο αρχαιολογικό οικισμό της ευρύτερης περιοχής ο οποίος χρονολογείται στην Ύστερη Τελική Νεολιθική Εποχή.

Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα βρίσκονται σε προέκταση του ήδη γνωστού οικισμού προς τη δυτική πλευρά. Σημαντικό εύρημα είναι η αποκάλυψη τριών αβαθών κυκλικών οπών (πασσαλότρυπες) σε σειρά, που πιθανόν χρησίμευαν για την τοποθέτηση πασσάλων.

Η διερεύνηση της χρήσης των οπών αυτών θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη ανασκαφική περίοδο, το 2022. Η σημαντικότητα του οικισμού που χρονολογείται μέσω των ευρημάτων του στην Ύστερη Τελική Νεολιθική Εποχή είναι μεγάλη επειδή μάλλον αποτελεί τον αρχαιότερο οικισμό στην περιοχή της Καρυστίας.

Κινητά ευρήματα όπως λίθινα εργαλεία μεταξύ αυτών και τριπτήρες, κατεργασμένες λεπίδες οψιανού, αιχμές βελών, αποδεικνύουν ότι το επικρατέστερο υλικό είναι αυτό του οψιανού γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις εμπορικές ανταλλαγές και επαφές του οικισμού με τα πλησίον ευρισκομένων νησιά του Αιγαίου. Κατά τη διαλογή των ευρημάτων βρέθηκαν σημαντικά δείγματα αγγείων της Ύστερης Τελικής Νεολιθικής Εποχής πολλά εκ των οποίων και γραπτά.

Η ανασκαφή διενεργείται από το Νορβηγικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας και την εποπτεία της έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.