ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ισπανία: Βρέθηκε το τελευταίο κομμάτι τoιχογραφίας του 17ου αιώνα που είχε κλαπεί πριν 42 χρόνια

«Αν στον παράδεισο έλειπε ένας άγγελος, θα ήταν ένας μικρότερος παράδεισος»

Ισπανία: Βρέθηκε το τελευταίο κομμάτι τoιχογραφίας του 17ου αιώνα που είχε κλαπεί πριν 42 χρόνια

Μετά από 42 χρόνια η αστυνομία εντόπισε το τελευταίο κομμάτι μίας τoιχογραφίας του 17ου αιώνα που είχε κλαπεί.

Το φλαμανδικό έργο του διαβόητου κλέφτη έργων τέχνης «Έρικ ο Βέλγος» όπως ειναι γνωστός επέστρεψε μετά από δεκαετίες στην εκκλησία.

Η τoιχογραφία με διαστάσεις 4 μέτρα επί 6,5 γνωστή ως Η Αποθέωση των Τεχνών (La apoteosis de las artes)ήταν μία από τις έξι φλαμανδικές ταπετσαρίες που είχαν κλαπεί από την εκκλησία του Αγίου Δομίνικου στην πόλη Castrojeriz της βόρειας Ισπανίας, στις 7 Νοεμβρίου του 1980.

Τα κομμάτια, τα οποία κατασκευάστηκαν στη Μπριζ το 1654 από τον Corneille Schutz, οπαδό του Ρούμπενς, κλάπηκαν από τον René Alphonse van den Berghe, γνωστό στο ισπανικό κοινό ως “Έρικ ο Βέλγος Ενώ και οι έξι ταπετσαρίες ανακτήθηκαν μετά από έρευνα της Ιντερπόλ στην Ισπανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, ένα κάτω αριστερό τμήμα της Αποθέωσης των Τεχνών που απεικόνιζε ένα χερουβείμ έλειπε εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.

Ο Van den Berghe, ένας Βέλγος έμπορος έργων τέχνης, πέθανε στη Μάλαγα το 2020 σε ηλικία 80 ετών. Το θραύσμα βρέθηκε όταν ο Άνχελ Αλκάρας, ένας αστυνομικός που ασχολήθηκε με μια ακαδημαϊκή μελέτη για κλοπές έργων τέχνης, ήρθε σε επαφή με τον δικηγόρο του εκλιπόντος και κατάφερε να διαπιστώσει που βρίσκεται.

Ο δικηγόρος παρέδωσε το κομμάτι και επιστράφηκε στην αρχιεπισκοπή Μπούργκος την περασμένη Παρασκευή. «Αν στον παράδεισο έλειπε ένας άγγελος, θα ήταν ένας μικρότερος παράδεισος», είπε ο Αλκαράς. «Και αν αυτό το αγγελούδι έλειπε από αυτή την ταπετσαρία, δεν θα ήταν η ίδια ταπετσαρία. Σήμερα επιστρέφουμε στον Castrojeriz κάτι που δεν θα έπρεπε να είχε λείψει ποτέ».

Η ισπανική αστυνομία περιέγραψε τον Van den Berghe ως «έμπορο έργων τέχνης, συντηρητή, ζωγράφο, συγγραφέα και διεθνή κλέφτη» που είχε διαπράξει πολυάριθμες ληστείες σε εκκλησίες και παρεκκλήσια της χώρας.

«Επίσης ηγήθηκε μιας οργανωμένης ομάδας αφιερωμένης στην κλοπή θρησκευτικών έργων τέχνης – άλλοτε κατόπιν εντολής πλούσιων συλλεκτών που αναζητούσαν ένα συγκεκριμένο κομμάτι και άλλοτε με το βλέμμα σε μια εύκολη πώληση στη διεθνή μαύρη αγορά», ανέφεραν οι αρχές.

Ο Van den Berghe συνελήφθη το 1982, αλλά αποφυλακίστηκε τρία χρόνια αργότερα αφού χρησιμοποίησε τον δικηγόρο του για να βοηθήσει τις αρχές να εντοπίσουν και να ανακτήσουν πολλά από τα έργα που είχε κλέψει.

Παρέμεινε αμετανόητος μέχρι το θάνατό του. Μιλώντας στην El País πριν από 10 χρόνια, καθώς δημοσίευε την αυτοβιογραφία του, Erik the Belgian – For the Love of Art, είχε πει: «Δεν είμαι μικροαπατεώνας. Είμαι κλέφτης υψηλής κλάσης. Έχω κλέψει για την αγάπη της τέχνης και έχω κλέψει αντικείμενα πολυτελείας. Τα χρήματα δεν έχουν αξία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ερωτηθείς εάν είχε ζητήσει συγχώρεση για τις αμαρτίες του, είπε ότι δεν είχε εξομολογηθεί από τότε που ήταν παιδί. «Αλλά είμαι φίλος του Αγίου Πέτρου. Έχω πουλήσει πολλά αγάλματα του Αγίου Πέτρου και έχω αποταμιεύσει πολλά», είπε. «Και αν, όταν φτάσω στον παράδεισο, με ρίξει στις φλόγες, θα τον πυροβολήσω δύο φορές».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.