ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Ο πίνακας που έχει κλαπεί δυο φορές και οι δράστες ζητούσαν λύτρα 1.000.000 για να τον δώσουν πίσω

Ο διάσημος ζωγράφος είχε φτιάξει τέσσερα αντίγραφα του έργου

Ο πίνακας που έχει κλαπεί δυο φορές και οι δράστες ζητούσαν λύτρα 1.000.000 για να τον δώσουν πίσω

Είναι αρκετά σύνηθες για τον κόσμο της τέχνης, να θέλουν οι κλέφτες να κερδίσουν εκατομμύρια από αυτήν, έτσι τα κορυφαία έργα φυλάσσονται πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Edvard Munch ζωγράφισε τέσσερις εκδοχές-αντίγραφα του εμβληματικού έργου του, The Scream.

Μια εκδοχή κλάπηκε το 1994 από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης στο Όσλο, κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης που ήταν συνδεδεμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Lillehammer του 1994. Οι κλέφτες ζήτησαν λύτρα 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την επιστροφή του. Οι νορβηγικές αρχές αρνήθηκαν ευγενικά και διεξήγαγαν μια επιχείρηση εξάρθρωσης με τη βοήθεια των βρετανικών αρχών επιβολής του νόμου. Ο πίνακας βρέθηκε άθικτος μόλις δύο μήνες αργότερα και οι τέσσερις δράστες φυλακίστηκαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη κλοπή, ένα άλλο αντίγραφο του The Scream κλάπηκε, αυτή τη φορά από το Μουσείο Munch στο Όσλο. Οι κλέφτες, κραδαίνοντας όπλα και απειλώντας το προσωπικό του μουσείου, έφυγαν με θρασύτητα από το μουσείο με το The Scream και τη Madonna, ένα άλλο έργο του Munch. Οι κλέφτες συνελήφθησαν τον Μάιο του 2006 και οι πίνακες ανακτήθηκαν τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Αν και αμφότερα τα έργα είχαν υποστεί κάποιες ζημιές, οι αρχές δήλωσαν ότι η κατάστασή τους ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.