ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Όταν κλάπηκε η Mona Lisa και κατηγόρησαν τον… Picasso

Είναι ίσως ο πιο γνωστός πίνακας στον κόσμο!

Όταν κλάπηκε η Mona Lisa και κατηγόρησαν τον… Picasso

Ο Pablo Picasso είναι γνωστός για τα σουρεαλιστικά έργα τέχνης του, αλλά ο θρυλικός Ισπανός ζωγράφος είχε επίσης μια πραγματική σουρεαλιστική εμπειρία το 1911.

Εκείνη τη χρονιά, στις 21 Αυγούστου, το αριστούργημα του Leonardo da Vinci, η «Mona Lisa» εξαφανίστηκε από το Μουσείο του Λούβρου του Παρισιού και Ο Πικάσο θεωρήθηκε ύποπτος. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η φήμη του πίνακα εκτοξεύτηκε!

Αν και δεν υπήρχαν άμεσες αποδείξεις που να συνδέουν τον Picasso με την θρασύδειλη ληστεία, οι κατηγορίες προέκυψαν από τη σχέση του καλλιτέχνη με έναν γνωστό κλέφτη τέχνης ονόματι Honore-Joseph Géry Pieret.

Ο Pieret ήταν ο πρώην γραμματέας του συμπατριώτη του Picasso στο Παρίσι, Guillaume Apollinaire.

Kρατήσου τώρα γιατί αρχίζει και γίνεται ενδιαφέρον… Στην πραγματικότητα, τέσσερα χρόνια πριν κλαπεί η «Μόνα Λίζα», ο Pieret άρπαξε δύο ιβηρικά γλυπτά από το Λούβρο και τα πούλησε στον Picasso!

Ο καλλιτέχνης μάλιστα χρησιμοποίησε ένα από τα αγάλματα ως έμπνευση για ένα πρόσωπο στον πίνακα του 1907 “Les Demoiselles d’Avignon”.

Όταν έμαθαν ότι ο Pieret ήταν άτομο που συνδεόταν με κάποιον τρόπο με την κλοπή της «Mona Lisa», ο Picasso και ο Apollinaire σχεδίαζαν να πετάξουν την κλεμμένη τέχνη που είχαν στην κατοχή τους στον ποταμό Σηκουάνα, αν και τελικά δεν μπορούσαν να το κάνουν!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντίθετα, ο Picasso οδηγήθηκε ενώπιον ενός δικαστή και είπε ψέματα, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ τον Apollinaire . Στο τέλος, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και οι δυο τους τελείωσαν με αυτή την ιστορία δύο χρόνια αργότερα, όταν ένας τεχνίτης ονόματι Vincenzo Peruggia συνελήφθη να προσπαθεί να πουλήσει τη «Mona Lisa» σε έναν έμπορο έργων τέχνης από τη Φλωρεντία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.