Έλληνας αξιωματούχος στους Sunday Times: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναμένεται να επιστρέψουν φέτος»

Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι οι «κόκκινες γραμμές» για την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες

Έλληνας αξιωματούχος στους Sunday Times: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναμένεται να επιστρέψουν φέτος»

Μιλώντας στους Κυριακάτικους Times, Έλληνας αξιωματούχος υποστηρίζει πως Αθήνα και Λονδίνο βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας «win-win» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η διαδικασία για την επιστροφή των οποίων αναμένεται να αρχίσει πριν από το τέλος του έτους.

Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες και πρότεινε ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις.

«Κόκκινη γραμμή» για Ελλάδα και Βρετανία η αναφορά στην ιδιοκτησία των Γλυπτών

Πρόσθεσε, δε, ότι τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αποκλείσει κάθε περίπτωση «δανείου ή ανταλλαγής, επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, μια κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές».

Πάντως, ο Έλληνας αξιωματούχος αναγνώρισε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια, πριν ακόμα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους και το πρώτο τμήμα των Γλυπτών θα μεταφερθεί στην Αθήνα την ίδια περίοδο», είπε ο αξιωματούχος.

Βρετανικές πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι η ιδέα του «παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου» δεν έχει συζητηθεί επίσημα.

«Ευαίσθητο ζήτημα στην Ελλάδα η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Οι «Sunday Times» σημειώνουν πως η επιστροφή των μαρμάρων παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα, η οποία διεξάγει εκλογές την άνοιξη. Την περασμένη εβδομάδα, η τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει το βρετανικό μέσο, απέκλεισε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν καθιστά σαφές ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα. Η Σία Αναγνωστοπούλου είπε στους New York Times ότι είναι «θέμα αξιοπρέπειας για όλους τους Έλληνες, όπως θα ήταν και για τους Βρετανούς αν τους ζητούσαν να “δανειστούν” προσωρινά κλεμμένα κομμάτια του Στόουνχεντζ».

Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού, Michelle Donelan, πιστεύει ότι τα μάρμαρα ανήκουν στο Λονδίνο και ότι η αποστολή τους στην Ελλάδα θα ήταν ένας επικίνδυνος δρόμος. «Θα άνοιγε τον δρόμο στα ερωτήματα για ολόκληρο το περιεχόμενο των μουσείων μας», δήλωσε η ίδια νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Όπως αναφέρει το ρεποτάζ, πάντως, η κοινή γνώμη στη Βρετανία φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με αυτήν στην Ελλάδα. Μια δημοσκόπηση του YouGov πέρυσι διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των Βρετανών πίστευε ότι τα Γλυπτά ανήκαν στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβερνητική πηγή είπε χθες ότι Μητσοτάκης και Όσμπορν συμφώνησαν να αποκλιμακώσουν τη ρητορική. «Εργαζόμαστε για μια ευρεία και μακρά πολιτιστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή και εναλλαγή ιστορικών αντικειμένων μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου. Αυτό εννοούμε με τη λύση win-win», είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Επιστρέφουν σπίτι».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Λειτουργούμε εντός του νόμου και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη συλλογή του μουσείου καθώς αφηγείται την ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες, οι οποίες θα επιτρέψουν να μοιραστούμε μερικά από τα σπουδαιότερα αντικείμενα μας με το κοινό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.