ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επιστήμονες ανακάλυψαν στην Ισπανία τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης

Πρόκειται για σανδάλια ηλικίας περίπου 6.000 ετών

Επιστήμονες ανακάλυψαν στην Ισπανία τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης

Επιστήμονες δηλώνουν ότι εντόπισαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης στην Ισπανία, μέσα σε σπηλιά. Πρόκειται για σανδάλια φτιαγμένα από χόρτα με τους ερευνητές να θεωρούν ότι είναι ηλικίας περίπου 6.000 ετών.

Βρίσκονταν ανάμεσα σε ένα σωρό αρχαίων αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά με νυχτερίδες στην Ισπανία, την οποία λεηλάτησαν ανθρακωρύχοι τον 19ο αιώνα. Ωστόσο τα ευρήματα, μεταξύ των οποίων και τα σανδάλια, αναλύθηκαν σε μια νέα μελέτη.

Η χαμηλή υγρασία και οι ψυχροί άνεμοι μέσα στη σπηλιά τα διατήρησαν ασυνήθιστα καλά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης καλάθια και ένα σύνολο εργαλείων. Τα αντικείμενα «είναι το παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σύνολο υλικών από φυτικές ίνες στη νότια Ευρώπη που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Μαρία Χερέρο Οτάλ. «Η τεχνολογική ποικιλομορφία και η επεξεργασία των πρώτων υλών που καταγράφηκε αναδεικνύει την ικανότητα των προϊστορικών κοινοτήτων», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC, oι νέες τεχνικές χρονολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν ότι η συλλογή των 76 αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπήλαιο ήταν περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερη από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως. Ορισμένα αντικείμενα του συνόλου χρονολογούνται πριν από 9.000 χρόνια.

Τα σανδάλια, που αναλύθηκαν, είχαν φτιαχτεί με διάφορα είδη χόρτου, τα οποία ήταν εμφανή στη δομή τους, όπως είπαν οι ερευνητές, αλλά περιλάμβαναν και άλλα υλικά όπως δέρμα και ασβέστη.

Χρονολογούνται στη νεολιθική περίοδο, γεγονός που τα καθιστά προγενέστερα από τα δερμάτινα παπούτσια ηλικίας 5.500 ετών που ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο στην Αρμενία το 2008. Το σπήλαιο στο οποίο βρέθηκαν τα σανδάλια ηλικίας 6.000 ετών ήταν το Cueva de los Murciélagos (σπήλαιο των νυχτερίδων), στην Ανδαλουσία, στη νοτιοδυτική Ισπανία. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτής της μελέτης, το 1831 ένας γαιοκτήμονας ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το σπήλαιο όταν συνέλεξε κοπριά νυχτερίδων, που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή λιπασμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λιγότερο από δύο δεκαετίες αργότερα, ανθρακωρύχοι κατά τις εργασίες εξόρυξης του σπηλαίου, ανακάλυψαν μια στοά που περιείχε μερικώς μουμιοποιημένα πτώματα, καλάθια, ξύλινα εργαλεία και -μεταξύ άλλων- δόντια αγριόχοιρου και ένα μοναδικό χρυσό διάδημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.