Κατεδαφίστηκε εν κρυπτώ το σπίτι της Μαρία Κάλλας στη Μεσσηνία (φώτο)

«Η μνήμη της μεγάλης αοιδού είχε ενταφιασθεί κάτω από τα “μπάζα” του πατρικού ενδιαιτήματος»

Κατεδαφίστηκε εν κρυπτώ το σπίτι της Μαρία Κάλλας στη Μεσσηνία (φώτο)

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκαλεί η αποκάλυψη ότι το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι του Μελιγαλά Μεσσηνίας κατεδαφίστηκε εν κρυπτώ λίγο προτού συμπληρωθεί ένας αιώνας από τη γέννησή της.

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν οι κάτοικοι του μικρού χωριού και η τότε κοινοτάρχης είχαν ξεσηκωθεί, με σκοπό να σώσουν το πατρικό σπίτι της οικογένειας της Μαρίας Κάλλας.

Το διώροφο κτίσμα πέρασε στα χέρια του Δήμου Οιχαλίας, όμως η φθορά του χρόνου και η κρατική αναλγησία το είχαν σχεδόν ισοπεδώσει.

Ωστόσο, οι πολίτες του Μελιγαλά είχαν μεριμνήσει για την αγορά του γύρω χώρου και είχαν προχωρήσει στην οργάνωση τακτικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη μνήμη της μεγάλης σοπράνο, με επίκεντρο πάντα το ταπεινό αλλά αυθεντικό υλικό κατάλοιπο της πατρικής οικίας.

Το πατρογονικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας (Καλογεροπούλου) βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ το 2018 διεξήχθη και διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάμβανε την επικοινωνία της διαδικτυακής καμπάνιας, η οποία είχε ως σκοπό να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την αναστήλωση και την αποκατάσταση του σπιτιού στο Νεοχώρι Οιχαλίας.

Ο Δήμος Οιχαλίας ευελπιστούσε, τότε, πως θα συγκέντρωνε τα 200.000 ευρώ που απαιτούνταν για την αποκατάσταση του σπιτιού, ώστε ο χώρος να λειτουργήσει στη συνέχεια ως πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Ώσπου την Τρίτη, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο facebook, ο αρχαιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Πέτρος Θέμελης έκανε γνωστό ότι η κατοικία της παγκοσμίου φήμης σοπράνο είχε μετατραπεί σε έναν σωρό από μπάζα, δημοσιεύοντας και φωτογραφίες του λιθοσωρού.

«Το πετρόκτιστο κατάλοιπο της λαϊκής πατρικής κατοικίας κρατούσε μέσα του ερμητικά κλεισμένη τη μνήμη της μεγάλης ντίβας, είχε μεταβληθεί σε μνημείο μέγιστης αξίας που κατανόησαν μέλη της κοινωνίας του Μελιγαλά.

Πληροφορήθηκα κατάπληκτος την άνοιξη ότι το αυθεντικό αυτό κατάλοιπο μνήμης κατεδαφίστηκε από τον Δήμο Οιχαλίας για να κτισθεί στη θέση του οικοδόμημα από οπλισμένο σκυρόδεμα (!)» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Πέτρος Θέμελης και συμπληρώνει:

«Η εικόνα του λιθοσωρού της κατεδαφισμένης οικίας που αντίκρισα πρόσφατα με συγκλόνισε. Η μνήμη της μεγάλης αοιδού είχε ενταφιασθεί κάτω από τα “μπάζα” του πατρικού ενδιαιτήματος. Ενα απρόσωπο τσιμεντένιο ισόγειο στη θέση του βρισκόταν υπό ανέγερση, με τις μπετόβεργες σε αναμονή για όροφο».

Μάλιστα, ο αρχαιολόγος καταλήγει διερωτώμενος αν ρωτήθηκε για την απόφαση η σχετική επιτροπή επιστημόνων που είχε συστήσει ο δήμαρχος Οιχαλίας. Αραγε, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς για την κατεδάφιση του ιστορικού αυτού κτίσματος και τι απέγιναν τελικά τα κονδύλια για την αναστήλωσή του;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.