Βραδιά αφιερωμένη στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο την ερχόμενη Δευτέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Βραδιά αφιερωμένη στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο την ερχόμενη Δευτέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Δέκα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε από τη ζωή αφήνοντας «ορφανό» τον ελληνικό κινηματογράφο. Με αφορμή αυτή την επέτειο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμά τη μνήμη του με μία εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου , στις 19.30’, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η αφιερωματική βραδιά θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, που φέρει το όνομα του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη (Αuditorium Theo Angelopoulos) και θα αποτελεί μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Για τον μεγάλο δημιουργό θα μιλήσουν, η συνθέτις Ελένη Καραίνδρου, ο διευθυντής φωτογραφίας ΓιώργοςΑρβανίτης, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας του «Θόδωρος Αγγελόπουλος, με γυμνή φωνή» (Εκδόσεις Πατάκη) και του «Théo Angelopoulos, le temps suspendu » (εκδόσεις Actes Sud).

Οι κορυφαίοι σολίστ Ναταλία Μιχαηλίδου, πιάνο, και Βαγγέλης Χριστόπουλος, όμποε, θα ερμηνεύσουν μουσικά θέματα της Ελένης Καραΐνδρου για ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μια εξαιρετική επιλογή ντοκουμέντων και να ακούσει ηχογραφημένες μαρτυρίες τόσο δικές του, όσο και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία, για τη μοναδική διαδρομή του ‘Έλληνα σκηνοθέτη που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σηματοδότησε με τις ταινίες του την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, τιμήθηκε στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς. Ο «ποιητής των εικόνων» που υμνήθηκε από πολύ μεγάλους σκηνοθέτες παγκοσμίως, έκανε σπουδές, δίδαξε και έζησε και στη Γαλλία και τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τη γαλλική Δημοκρατία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ήταν συχνός επισκέπτης του Γαλλικού Ινστιτούτου, σε εκδηλώσεις του οποίου συμμετείχε και είχε ιδιαίτερη προτίμηση στον όμορφο κήπο και το «φιλόξενο και οικείο», όπως το χαρακτήριζε, καφέ του. Μια από τις ομιλίες του υπάρχει ψηφιοποιημένη στην ενότητα «Μεγάλες φωνές» στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.