ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

H νικήτρια του «Χρυσού Φοίνικα» την… είπε σε Ε.Μακρόν: «Το μοτίβο ασυγκράτητης εξουσίας εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς»

Τι είπε η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Ζυστίν Τριέ

H νικήτρια του «Χρυσού Φοίνικα» την… είπε σε Ε.Μακρόν: «Το μοτίβο ασυγκράτητης εξουσίας εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς»

Σφοδρή κριτική στον Εμάνουελ Μακρόν άσκησε η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Ζυστίν Τριέ, η οποία κέρδισε τον «Χρυσό Φοίνικα» στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.

Το βράδυ του Σαββάτου, τα βραβεία απονεμήθηκαν στους δημιουργούς και τους πρωταγωνιστές ταινιών που ξεχώρισαν.

Τον «Χρυσό Φοίνικα» έλαβε η Ζυστίν Τριέ για την ταινία της, «Ανατομία μιας Πτώσης», όπως γράφει η εφημερίδα «Le Parisien».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο της από την Τζέιν Φόντα, η σκηνοθέτιδα βρήκε την ευκαιρία να επικρίνει δριμύτατα τον τρόπο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση «απέρριψε με τρόπο σοκαριστικό» το κίνημα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Aναφερόμενη στο νομοσχέδιο του πρόεδρου Μακρόν, που ανεβάζει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και προκάλεσε αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, η Τριέ τόνισε ότι η Γαλλία «ταρακουνήθηκε από το κίνημα διαδηλώσεων που ήταν χωρίς προηγούμενο, εξαιρετικά δυνατό και ομόφωνο κατά της μεταρρύθμισης».

Πρόσθεσε επίσης ότι «οι διαδηλώσεις απορρίφθηκαν και καταπιέστηκαν με σοκαριστικό τρόπο και αυτό το μοτίβο ασυγκράτητης εξουσίας εφαρμόζεται τώρα σε διάφορους τομείς, προφανώς κοινωνικά είναι και το πιο σοκαριστικό, αλλά το βλέπουμε σε κάθε σφαίρα της κοινωνίας και η βιομηχανία του κινηματογράφου δεν έχει γλιτώσει».

Η ίδια κατέληξε καταδικάζοντας τη «νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση» που προωθεί «μία εμπορευματοποίηση της κουλτούρας».

Κερδίζοντας το βραβείο στο 76ο Φεστιβάλ των Καννών, η Τριέ έγινε η τρίτη σκηνοθέτιδα που τιμάται για την ταινία της στην ιστορία του Φεστιβάλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η 44χρονη κινηματογραφίστρια, που διαδέχεται την Τζέιν Κάμπιον (Μαθήματα Πιάνου, 1993) και την Ζουλιά Ντουκουρνό (Τιτάν, 2021), επιβεβαίωσε τα βήματα χελώνας… προς την ισότητα σε μια βιομηχανία του κινηματογράφου, στην οποία ιστορικά κυριαρχούν οι άνδρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.