Πώς η ταινία «Demolition Man» του 1993 προέβλεψε το μέλλον; (βίντεο)

Έχουν παρατηρηθεί μια σειρά από τρομακτικές ομοιότητες μεταξύ της φουτουριστικής ουτοπίας του Σαν Άντζελες και της δεκαετίας του 2020

Πώς η ταινία «Demolition Man» του 1993 προέβλεψε το μέλλον; (βίντεο)

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1993 με πρωταγωνιστές τους Σιλβέστερ Σταλόνε και τη Σάντρα Μπούλοκ, έκανε τεράστια επιτυχία όταν προβλήθηκε εξαιτίας και του πρωτότυπου σεναρίου της

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο πολλοί φαν της ταινίας, είναι πεπεισμένοι ότι προέβλεψε το μέλλον.

Οι θεατές έχουν παρατηρήσει μια σειρά από τρομακτικές ομοιότητες μεταξύ της φουτουριστικής ειρηνιστικής ουτοπίας Σαν Άντζελες -πρώην Λος Άντζελες- και της δεκαετίας του 2020.

Σεναριακά, ένας αστυνομικός κι ένας εγκληματίας καταδικάζονται σε παγωμένη φυλάκιση γνωστή ως «CryoPrison» το 1996.

Όμως, 36 χρόνια αργότερα, το 2032, και οι δύο επανέρχονται σε ένα φονικό ξεφάντωμα που δεν αφήνει τίποτα στο περασμά του, με τον Σιλβέστερ Σταλόνε να συνεργάζεται με μία αστυνομικό, τη Σάντρα Μπούλοκ, για να πιάσουν τον κακό της υπόθεσης, Γουέσλι Σνάιπς.

Οι θαυμαστές της ταινίας παρατήρησαν ότι μια ασθένεια που εξαπλώνεται στο Σαν Άντζελες έχει περισσότερες από μία ομοιότητες με την πανδημία Covid-19, ενώ οι τεχνολογικές της εξελίξεις ήταν επίσης πολύ ακριβείς.

Από την έλλειψη χαρτιού τουαλέτας μέχρι τη χρήση βιντεοκλήσεων και το κούνημα των χεριών, το MailOnline εξετάζει όλους τους λόγους που οι θαυμαστές πιστεύουν ότι το Demolition Man προέβλεψε το μέλλον.

Το Demolition Man βλέπει την εξάπλωση μιας ασθένειας στο Σαν Άντζελες που απαγορεύει κάθε μορφή σωματικής επαφής για να σταματήσει την εξάπλωση.

Αντί για την παραδοσιακή χειραψία, μια σκηνή βλέπει δύο χαρακτήρες να κάνουν ένα high-five χωρίς επαφή.

Το χαμογελαστό ζευγάρι πηγαίνει με ενθουσιασμό στο high-five, αλλά σταματά τα χέρια του πριν έρθουν σε επαφή, αντί να τα μετακινούν σε κύκλο στον αέρα.

Σε μια άλλη σκηνή, ο Spartan επιχειρεί να σφίξει το χέρι κάποιου, αλλά προειδοποιείται από τη Lenina: «Δεν έχουμε συνηθίσει σε χαιρετισμούς σωματικής επαφής».

Η έλλειψη σωματικής επαφής αντικατόπτριζε παράξενα τη σημερινή κοινωνία, όταν οι ειδικοί στη δημόσια υγεία προέτρεψαν τους ανθρώπους να σταματήσουν να δίνουν τα χέρια από νωρίς στην πανδημία του Covid-19.

«Άφαντο» το χαρτί τουαλέτας

Μια σκηνή στην κωμωδία δείχνει τον Spartan (Σταλόνε) να ρωτά τη Lenina (Μπούλοκ)γιατί δεν υπάρχει ρολό τουαλέτας στο μπάνιο.

Εκείνη του εξηγεί ότι χρησιμοποιούν τρία κοχύλια.

Την περίοδο της πανδημίας στο πρώτο lockdown το εν λόγω προϊόν, απλά εξαφανίστηκε από τα ράφια των σουπερ μάρκετ.

Τηλεδιάσκεψη

Το Demolition Man εισήγαγε επίσης τη χρήση της τηλεδιάσκεψης και χρησιμοποιείται ως τακτική μορφή επικοινωνίας στο Σαν Άντζελες.

Παρόλο που η εκδοχή της βιντεοδιάσκεψης της ταινίας είναι ελαφρώς πιο ογκώδης από την πραγματική ζωή, προέβλεψε παράξενα τη χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινή επικοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, οι επιχειρήσεις, τα μαθήματα, ακόμα και τα ιατρικά ραντεβού γίνονταν μέσω τηλεδιασκέψεων.

Αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα

Μια άλλη τεχνολογική πρόοδος που αποδείχθηκε πολύ ακριβής ήταν η εισαγωγή αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων.

Στην ταινία, η Lenina εμφανίζεται να κάθεται στο αυτο-οδηγούμενο αστυνομικό της αυτοκίνητο καθώς αυτό πλοηγείται, ενώ βρίσκεται σε βιντεοκλήση με τους συναδέλφους της.

Αν και η εισαγωγή μιας τέτοιας εφεύρεσης μπορεί να φαινόταν πολύ φουτουριστική εκείνη την εποχή, τώρα είναι μια ιδέα όχι και τόσο μακριά.

Η Google πρωτοστάτησε με τα αυτόνομα αυτοκίνητα μετά την κυκλοφορία του spin-off Waymo, το οποίο εργάζεται για την κατασκευή αυτοοδηγούμενων minivan και δοκιμάζει τα οχήματα.

Η Waymo ξεκίνησε να εργάζεται σε αυτόνομα οχήματα το 2009 και ξεκίνησε μια δοκιμή της τεχνολογίας στο Phoenix, η οποία έχει ήδη αμαυρωθεί από επιθέσεις στα οχήματά της.

Εν τω μεταξύ, η Tesla της εταιρείας του Έλον Μασκ κατασκεύασε επίσης μια σειρά από αυτόνομα οχήματα με «λειτουργίες αυτόματου πιλότου» και πολλά έχουν βγει στο δρόμο.

Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, η Tesla είχε διαθέσει τη λειτουργία «πλήρης αυτοοδήγηση» σε περισσότερους από 285.000 ανθρώπους στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η πολιτική καριέρα του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ

Ο Arnold Schwarzenegger ήταν δημοφιλής ηθοποιός τη δεκαετία του 1990, αλλά ο Demolition Man προέβλεψε με επιτυχία τη μελλοντική του πολιτική καριέρα.

Στην ταινία φέρεται να έχει γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να μην έγινε στην πραγματικότητα ωστόσο ακολούθησε πολιτική καριέρα λίγα χρόνια αργότερα το 2003.

Υπηρέτησε ως ο 38ος κυβερνήτης της Καλιφόρνια μεταξύ 2003 και 2011 και στο παρελθόν είχε μοιραστεί την επιθυμία του να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος .

Τεχνολογία με φωνητική ενεργοποίηση

Στη φανταστική φουτουριστική κοινωνία, μια ολόκληρη σειρά από συσκευές, από φώτα μέχρι αυτοκίνητα, χρησιμοποιούν τεχνολογία που ενεργοποιείται με φωνή.

Οι κάτοικοι είναι σε θέση να ανάβουν και να σβήνουν τα φώτα τους και να δουλεύουν μια σειρά τεχνολογίας χρησιμοποιώντας μόνο τις φωνές τους, όπως και η σημερινή μας κοινωνία.

Τώρα, ο εικονικός βοηθός Siri και η Amazon Alexa ακούνε και οι δύο φωνητικές εντολές πριν δώσουν ηχητικές απαντήσεις για τον χρήστη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι μόνο δύο εντυπωσιακές συσκευές που χρησιμοποιούν φωνητικές εντολές για να λειτουργήσουν και είναι βέβαιο ότι θα είναι οι πρώτες σε μια μακρά σειρά τέτοιων εφευρέσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.