ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Λ.Μενδώνη για το Βρετανικό Μουσείο: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι φροντίζει και φυλάσσει τις αρχαιότητες»

«Η στάση και η θέση της Ελλάδας έχει πλέον πάρει διεθνείς διαστάσεις»

Λ.Μενδώνη για το Βρετανικό Μουσείο: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι φροντίζει και φυλάσσει τις αρχαιότητες»

Η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μίλησε στη Βουλή για το θέμα με τις κλοπές αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο που αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες ημέρες και τις κινήσεις που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Η κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία.

Η υπουργός, τόνισε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά το θέμα της κλοπής στο Βρετανικό Μουσείο», «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει και φυλάσσει όχι μόνο τις ελληνικές συλλογές και τα Γλυπτά αλλά το σύνολο των συλλογών».

Υπογράμμισε πως «είναι μείζον θέμα να υπάρχει εν των έσω κλοπή» και «είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη κλοπή που αποκαλύφθηκε στο Βρετανικό Μουσείο έχει με κρότο καταρρίψει και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου», καθώς έχει κλονίσει τα επιχειρήματά του περί προστασίας, συντήρησης και φύλαξης του Βρετανικού οργανισμού».

Η κ. Μενδώνη, είπε ότι «οι υπεύθυνοι του Μουσείου δεν φροντίζουν για την προστασία των συλλογών, ούτε λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα ασφάλειας και φύλαξης. Η δήθεν προστασία που παρέχεται ήταν πάντα πλημμελής, ελλιπής και προβληματική ως προς τα αριστουργήματα του Φειδία». Η αποκάλυψη αυτής της κλοπής, είπε η υπουργός «ενισχύει τα επιχειρήματα μας».

Η κυρία Μενδώνη σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ανέφερε πως «θα συνεχίσουμε με σθεναρό τρόπο την διεκδίκησή τους», «το θέμα έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον ομόλογό του, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο», «δεν παρεκκλίνουμε σε καμία θέση από τις εθνικές μας γραμμές».

Σημείωσε πως είναι σαφές ότι «τα Παρθενώνια γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόν κλοπής, επομένως αυτό και μόνο το γεγονός δεν επιτρέπει να αποδεχθούμε τίποτα από αυτά που λέγονται από το Βρετανικό Μουσείο. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή για εμάς».

Η θέση μας, είπε η υπουργός «ήταν και είναι ομόθυμη, σαφής και αμετάκλητη. Δεν αναγνωρίζει οποιοδήποτε δικαίωμα κυριότητας, νομής και κατοχής των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο καθώς θεωρούμε ότι είναι προϊόν καταστροφικής αρπαγής και κλοπής. Η Ελλάδα υποχρεούται και συνταγματικά και νομιμοποιείται ηθικά να αξιώνει και να επιδιώκει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είναι θέμα ηθικής τάξης και δικαιοσύνης»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Απαντώντας στο ερώτημα του βουλευτή γιατί δεν δημοσιοποιείται η στρατηγική διεκδίκησης που ακολουθεί η Κυβέρνηση, η υπουργός υποστήριξε πως «είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης και κάτι τέτοιο θα ακύρωνε την ίδια την στρατηγική» καθώς «από την στιγμή που δημοσιοποιείται ένα σχέδιο παύει να αποτελεί στρατηγική»». Τόνισε όμως ότι «εργαζόμαστε αθόρυβα, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα για να φτάσουν στον εθνικό μας στόχο. Και αυτό έχει αποδειχθεί από μια σειρά από γεγονότα». Η κυρία Μενδώνη ανέφερε πως «η στάση και η θέση της Ελλάδας έχει πλέον πάρει διεθνείς διαστάσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.