Le Figaro για γλυπτά Παρθενώνα: «Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή τους»

Τι γράφει το δημοσίευμα

Le Figaro για γλυπτά Παρθενώνα: «Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή τους»

«Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα» επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro που γράφει για μια «διαμάχη που φαίνεται να ξεμπλοκάρει». 

Στην κατεύθυνση της επιστροφής των αθηναϊκών έργων στην Ελλάδα κινείται και η βρετανική κοινή γνώμη, επισημαίνεται ακόμη στο σχετικό δημοσίευμα που υπενθυμίζει ότι τον Νοέμβριο «δημοσκόπηση έδειξε ότι το 59% των Βρετανών πίστευε ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα ανήκαν στην Ελλάδα».

«Παραμένοντας επί μακρόν σε νεκρό σημείο, η μοίρα των Ελγινείων μαρμάρων έχει γίνει και πάλι θέμα επικαιρότητας και τριβής μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αναβίωση καθοδηγείται από ένα ευνοϊκό διεθνές πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από πολλές αποκαταστάσεις» γράφει, ακόμη, η γαλλική εφημερίδα.

Η Figaro αναφερόμενη σε επιστροφές από κράτη σημειώνει τα εξής:  «H Γαλλία επέστρεψε στο Μπενίν 26 κομμάτια του βασιλικού θησαυρού του Abomey, ενώ η Γερμανία έχει επίσης δεσμευτεί να επιστρέψει στη Νιγηρία μέρος της πολιτιστικής περιουσίας που λεηλατήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα».

Αναλυτικά το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας

«Η διαμάχη φαίνεται τελικά ότι αρχίζει να ξεμπλοκάρει. Ιστορική συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Βρετανίας με θέμα τα αρχαία γλυπτά του Παρθενώνα που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο αναμένεται να πραγματοποιηθεί “το συντομότερο δυνατόν”, ανακοίνωσε την Τρίτη η Unesco, η οποία συνοδεύει τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο χωρών.

Μέσα στον Απρίλιο φαίνεται να έχει αποφασιστεί η συνάντηση της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Στεφάν Πάρκινσον, υφυπουργού Τεχνών, ως παρακολούθημα της συζήτησης που είχε ήδη ξεκινήσει στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Τζόνσον και του Έλληνα ομολόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και παλαιότερα ήταν σθεναρά αντίθετος σε οποιαδήποτε αποκατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα, ο Τζόνσον είχε μετριάσει τη θέση του σε αυτήν την περίπτωση, επιβεβαιώνοντας ότι θα εναπόκειται στο Βρετανικό Μουσείο να αποφασίσει για την πιθανή επιστροφή τους. Ωστόσο, η συμμετοχή του μουσείου στις συνομιλίες που ανακοίνωσε η Unesco δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ενταγμένα στις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο από τις αρχές του 19ου αιώνα τα Ελγίνεια μάρμαρα αποτελούν αντικείμενο επίσημων διεκδικήσεων της Ελλάδας από το 1982.

Αυτά τα αρχαία -που ξετυλίγονται σε περίπου 75 μέτρα- αντιστοιχούν σχεδόν στη μισή ζωφόρο των Παναθηναίων που κοσμούσε την περίμετρο του Παρθενώνα, του ναού της Αθηνάς που βρίσκεται στην καρδιά της Ακρόπολης των Αθηνών. Τα σκαλισμένα ανάγλυφα που αποδίδονται στον Φειδία γύρω στα μέσα του 5ου αιώνα πΧ αποτελούν ένα από τα πιο αναγνωρισμένα αριστουργήματα της κλασικής τέχνης. Το Βρετανικό Μουσείο διατηρεί επίσης πολλά άλλα αρχαία του Παρθενώνα, συμπεριλαμβανομένων πολλών μετόπων από το Ναό της Αθηνάς, μιας καρυάτιδας από το Ερέχθειο και διάφορα άλλα θραύσματα από την Ακρόπολη.

Παραμένοντας επί μακρόν σε νεκρό σημείο, η μοίρα των Ελγινείων μαρμάρων έχει γίνει και πάλι θέμα επικαιρότητας και τριβής μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αναβίωση καθοδηγείται από ένα ευνοϊκό διεθνές πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από πολλές αποκαταστάσεις. Έτσι, το περασμένο φθινόπωρο, η Γαλλία επέστρεψε στο Μπενίν 26 κομμάτια του βασιλικού θησαυρού του Abomey, ενώ η Γερμανία έχει επίσης δεσμευτεί να επιστρέψει στη Νιγηρία μέρος της πολιτιστικής περιουσίας που λεηλατήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην κατεύθυνση της επιστροφής των αθηναϊκών έργων στην Ελλάδα κινείται και η βρετανική κοινή γνώμη. Τον Νοέμβριο, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 59% των Βρετανών πίστευε ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα “ανήκαν στην Ελλάδα”. Αυτή η ευνοϊκή ατμόσφαιρα δεν πέρασε απαρατήρητη από την ελληνική κυβέρνηση. “Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από τώρα για να επανενωθεί το χαμένο μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους, στην Ελλάδα”, επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στην Unesco στις 12 Νοεμβρίου. Σημάδι της αλλαγής των καιρών: ένα πρώτο κομμάτι του Παρθενώνα βρέθηκε τον Ιανουάριο στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο εκθέτει τα ευρήματα του αρχαίου χώρου. Δεν ήταν, όμως, ένα βρετανικό μάρμαρο, αλλά ένα κομμάτι δανεικό από την Ιταλία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.